Razbijeno ogledalo ili merdevine ispod kojih nikako ne smete opušteno prošetati, su mala crna maca koja vam je prešla put, za većinu svetskih sujeverja.

Od bizarnih do potpuno suludih, ljudi kao da vole da stvaraju uvek nova sujeverja koja ih zastrašuju i komplikuju im život.

Evo nekih od najluđih sujeverja širom sveta.

sujeverja 8 Najluđa svetska sujeverja

Sećate se kako u “Hari Poteru pripadnici “magičnog sveta” nisu smeli da izgovore Voldemorovo ime? E, u Argentini se smatra da izgovaranje imena njihovog bivšeg predsednika, Karlosa Menema donosi nesreću, pa ako se nekome i zalomi da ga izgovori, obavezno nakon toga mora da kucne u drvo.

U Brazilu se smatra zloslutnim ako se desi da vam novčanik ispadne i dotakne pod. U ovom slučaju, čeka vas sigurni bankrot.

sujeverja 1 Najluđa svetska sujeverja

U Kini se broj 4 smatra nesrećnim, posebno jer je njegov izgovor sličan kao izgovor reči “smrt”. Zbog toga Kinezi izbegavaju sve brojeve koji sadrže nesrećnu četvorku. I u našem delu zemljine kugle postoji broj 13 i suluda fama oko njega, ali smo se mi makar ograničili na jedan broj.

Danci cele godine sakupljaju sve posuđe koje su slučajno slomili, da bi ga za doček Nove godine prosuli u dvorište svojih prijatelja. Što je veća gomila – više sreće za prijatelje.

sujeverja 5 Najluđa svetska sujeverja

U Indiji se zbog nekih starih običaja smatra nedopustivim pranje i šišanje kose i skraćivanje noktiju četvrtkom i subotom.

Egipćani se ježe od otvaranja makaza. Ako ih otvaraju, moraju nešto da iseku njima, a ako ih slučajno ostave otvorenim, doživljavaju pravi napad panike. Takođe veruju da makaze ispod jastuka, dok spavate, mogu da vas zaštite od noćnih mora.

sujeverja 7 Najluđa svetska sujeverja

U Haitiju je teško biti nečija majka. Ukoliko vaš potomak hoda sa samo jednom cipelom, čisti pod noću, puzi ili pojede samo vrh lubenice, to vam donosi sigurnu smrt.

sujeverja 3 Najluđa svetska sujeverja

Japanska deca obavezno sakrivaju svoj stomak dok grmi, posebno kada idu na spavanje, jer se veruje da će im u suprotnom bog grmljavine pojesti pupak.

sujeverja 2 Najluđa svetska sujeverja

U Južnoj Koreji se ne plaše baš promaje, kao mi, ali su uvereni da uključeni ventilator dok spavamo vodi ka sigurnoj smrti.

U Vijetnamu, ako pojedete bananu pred ispit – sigurno padate, jer je kora banane klizava!

sujeverja 9 Najluđa svetska sujeverja

Turci nikada neće otići u krevet sa žvakaćom gumom, jer veruju da će se ona pretvoriti u deo tela mrtvog čoveka.

sujeverja 4 Najluđa svetska sujeverja

U Ruandi žene ne jedu meso jarca – da im ne bi izrasla brada.

Jasna Stanić

 

 

 

Comments