Postoji neki razlog zašto nam je Ariel iz “Male Sirene” uvek bila jedna od omiljenih likova, što smo obožavali Adison Montgomeri iz “Uvoda u anatomiju” ili što smo voleli Džuliju Roberts u filmu “Zgodna žena”. Postoji nešto u nijansama crvene kose što u nas privlači kao plamen moljca. Možda zato što crvenokose to i jesu – tople i vatrene. Ljude privuku na neki čudan način, kao da su im potrebne da bi preživeli, kao da bi bez njih umrli od hladnoće. A možda i bi.

Imati crvenu kosu znači biti koncept. Ali ne na neki univerzalan način, već je svaka crvenokosa koncept za sebe, bilo da je riđa, bakarna, trula višnja ili vatrenocrvena. Ovo su naše omiljene crvenokose, a u nasatvku teksta pročitajte i zašto.

Rita Hejvort

Rita je arhetip femme fatale, a to sigurno ne bi postala da nije promenila svoju boju kose u tamnocrvenu, kada je potpisala ugovor sa produkcijskom kućom “Columbia Pictures”. U zlatno doba Holivuda bila je sinonim za seksepil i izazovnost. Njena harizma, i crvena kosa bojili su crno-bele filmove, i pomogli su joj je da ostane simbol čak i kasnije, kada nje više ne bude bilo. Sem što se njeni filmovi i dalje gledaju, postala je kulturna referenca, tako da, ako je neko živeo u pećini do 1994. njenu sliku je mogao da vidi i u “Bekstvu iz Šošenka”.

Nikol Kidman

Omiljena Nikol Kidman nam je oduvek bila Nikol Kidman iz filma “Mulen ruž”. Šta crvena kosa može da uradi muškarcu imamo priliku da vidimo kada se mladi pesnik koji uroni u dekadentni svet pariskog kabarea “Mulen Ruž” zaljubi u njegovu najsjajniju zvezdu, Satin. Nikol je čak na snimanju dva puta slomila rebro pokušavajaći da što vernije da život prelepoj, talentovanoj, harizmatičnoj i nesrećnoj Satin. Kada konačno pronađe ljubav, ona joj izmiče iz ruku, ali ima nešto u njenoj crvenoj kosi što ubija patetiku u tome, a naglašava poetičnost.

Comments