Ako prolazite kroz težak period, onda znate sve o osećanju da ste u mraku, bez svetla na kraju tunela, o bolu koji je gotovo fizički, o nemogućnosti da zamislite da ćete se ikada drugačije osećati i očajničkoj želji da prestanete da se tako osećate. Proći ćete kroz to. Vratiće vam se svest, vratićete se sebi, preispitivaćete sve što ste preživeli, iznova i iznova, izrastaćete lagano iz tog preispitivanja i načina na koji se život nastavlja i slomljeno srce se sastavlja. I kad prebolite, kad počnete da razmišljate o novoj vezi, o mogućnosti da opet rizikujete (i opet pogrešite), shvatate neke veoma važne stvari, koje ne biste uvideli da niste toliko patili. 

Otkrivate granice svoje tolerancije 

Posle nekog vremena postaje vam jasno šta aposlutno nećete i ne želite da tolerišete u odnosu. Možda ste vi prekinuli, a možda ste ostavljeni, ali važno je da vas je povređenost naterala da shvatite kakav odnos želite i šta je ono što više nećete dozvoliti da vam se dešava. Možda ste otkrili da ste pristali na manje od onog što zaslužujete, ili da ste se previše trudili i ceo odnos nosili sami, ili ste otkrili da vas je strah od samoće naveo na loš kompromis. Sada znate bolje. 

Prepoznajete emocionalne okidače 

Ako je vaš bivši partner rekao ili učinio nešto što vas je duboko potreslo i pokrenulo, to je važno mesto za usredsređivanje lekovite energije. Naši bliski odnosi su naša ogledala i druga osoba ponekad pritisne emotivni okidač za oslobađanje bola koji smo dugo potiskivali. Ponekad, kada dublje pogledamo šta se dogodilo, vidimo otvaranje rane koja se ne bi otvorila da je zarasla i jasno nam je da je potrebno pravo, dubinsko isceljenje. Bolan raskid je moćna prilika da prepoznate svoje emotivne okidače i ranjena mesta kojima ste uskratili zarastanje, da ste posezali za ljubavnim ushićenjem, kako ne biste morali da iskopavate povrede i bolove koje želite da potisnete. Kada oni izrone na površinu, više ne možete da ih ignorišete. 

Otkrivate šta želite od veze u budućnosti 

Jednom kada dobijete priliku da se povučete iz olupine propale veze, lekcije o tome šta stvarno želite, mogu biti veoma duboke. Možda ćete otkriti da vam je potreban neko manje kritičan, nego odgovorniji ili nezavisniji, neko koga ne treba da spasavate. Možda vam je potrebna osoba koja ima iste vrednosti i ciljeve, koja je toplija i otvorenija – šta god da ste shvatili, sada znate šta je ono što tražite i očekujete od odnosa. 

Comments