Ovaj film nas zavodi već svojim prvim kadrovima u kojima otkrivamo kako je izgledala kuća čuvenog dizajnera. Zavode nas dijalozi za koje se možemo zapitati da li su uopšte iz ove ere, zavodi nas sam pojam kreativnosti koji je bio središte svega i izvor vizije. Ovo je film koji nije tu kako bi prikazao kako je Yves Saint Laurent postao Saint Laurent, već kako bi pokazao koju cenu treba platiti da biste postali jedno toliko poznato ime. Život pre AIDS-a i ekonomskih kriza, prikaz jednog površnog društva koje je posledica samog uspeha, nateraće nas da se zapitamo i potegnemo niz pitanja. Vredi li? Jednom prilikom Yves Saint Laurent govori: “Biti mlad, lep i uspešan – za to vredi živeti”. A mi se pitamo – po koju cenu?

Film prikazuje dizajnera, umetnika koji je izgubljen u svojoj mašti i pušenju cigareta bez kojih ga ne možemo zamisliti. Prikazuje modne skice, razgovore sa zaposlenima, sam njegov autoritet, ali sve to u jednoj suštinskoj otuđenosti i patnji. Nakon odgledanog filma, koji prikazuje sve samo ne očekivano, iznenadićete se spoznajom dizajnera kao jedne tragične figure.

Rođen u severnom Alžiru, od ranog detinjstva želeo je da kreira haljine kako bi bio poznat, ali mnogi misle da je cena bila previsoka. Borba identiteta, homoseksualca u jedno patrijahalno, drugačije, zatvorenije vreme, bila je zapravo uzork želje za “osvetom”Želje za uspehom i prepoznatljivosti, želje koja će ga učiniti večnim! Dokumentovanje samog kraja, Laurentovom partneru bilo je previše teško za prihvatiti što je dovelo do tužbi i zabrane filma, između ostalog.

Međutim, sada kada je film konačno na slobodi, jedanaest godina nakon Laurentove smrti, možemo svedočiti slavi iz potpuno drugog ugla, modi, ličnim borbama, cenama uspeha i ljudskim odnosima koji se menjaju sticanjem slavnog imena.

Naslovna fotografija: instagram.com/yves__saint_laurent

Teodora Ristovski

Comments