Klinac je. Mator je. Oženjen je. Nezaposlen je. Problematičan je. Pije. Ima dosije. Navijač. Religiozni fanatik. Živi sa mamom. Ženskaroš. Prevarant. Labilan. Sigurno možete još neke razloge da nabrojite, ili ste još neke čuli od onih koji vas upozoravaju da se ne zalećete. I jasno vam je da to sve stoji. Niste slepi, niste ludi. Vidite i sami. Brojni su razlozi da odbacite tog tipa, da se ne petljate više nego što ste se upetljali ili čak, da bežite glavom bez obzira. Vi, međutim, imate jedan razlog za. Volite ga. Pa, da vidimo kako izgleda taj spisak:

Nedoraslo derište – Još studira, mama i tata ga finansiraju jedva. Nema osećaj odgovornosti, sve može i sve hoće. Odmah. Divno. Energija mladosti će vas podmladiti i vratiti vam osećaj živosti i divljine. Ali, isitna je drevna, ko s decom spava, upišan se budi. Uz klinca ćete potrošiti nekoliko godina, a vreme je jedino što nemate, kad ste odrasli.

Mator – Pa, svakako stariji. Ima iskustva, opušten je i siguran u sebe. A vi možete biti sigurni u jedno – biće još matoriji. U nekom trenutku, postaće naprosto star, verovatno bolestan. Hoćete li ga i tada voleti? Kad više ne bude mogao da vas kresne zbog prostate, stentova, parkinsona?

Napravite spisak Svi razlozi protiv samo jedan za Napravite spisak: Svi razlozi protiv, samo jedan za

Oženjen – I brakovi se raspadaju, naročito u današnje vreme. A neki su i ostarili i propustili svaku šansu za osnivanje porodice, čekajući da se neki brak raspadne. Hoće li ljubav preživeti sve što nećete imati uz oženjenog?

Nezaposlen – Nije do njega, sistem ga sputava. Uostalom, vi radite, a on će naći neki posao u nekom trenutku. Ma da. Hoćete li da ga izdržavate celog života? I da gledate kako se pretvara u domaćicu, šizi i gubi svako muško samopouzdanje?

Problematičan – Što uključuje probleme sa alkoholom, drogama, dosijeom i prevarantskim sklonostima. Od onih koje samo majka može da voli. Usvojićete ga i preuzeti odgovornost, zar ne?

Mamin sin – Naučićete da kuvate, peglate, tešite i naređujete bolje od mame? Tu bitku još ni jedna žena nije dobila. Ne tako, a da zadrži sebe i svoje ja.

Ženskaroš – Nije on kriv što je tako privlačan i šarmantan, žene ga spopadaju na svakom koraku. Ali vi ćete ga toliko voleti i toliko zadovoljiti, da neće imati potrebe da pogleda neku drugu. Smiriće se on. Aha.

Vaša ljubav bi možda i odnela pobedu u borbi jedan na jedan. Ali ni jedna od ovih upozoravajućih karakteristika ne ide sama. Jer, klinac je nezaposlen, a možda i mamin sin, a možda i ženskaroš, a možda i problematičan. Matori je možda samo poblematični ženskaroš i mamin sin. Oženjen je možda samo oženjen. Ali, mane imaju gadnu naviku da se grupišu, udružuju i napadaju zajedno.
Plemenit je pokušaj da im se suprotstavite svojom beskrajnom ljubavlju. Ali mudrije je da taj beskraj ograničite na neko vreme koje realno možete da provedete sa nekim dok ne rešite da vam je dosta lošeg iskustva.

Aleksina Đorđević

Comments