Zima je ovih dana odlučila da nam poruči da nije gotovo dok ona tako ne odluči. Ako niste oduševljeni povratkom ledene kraljice, utoplite se i hladno vreme premestite na ekran gledajući snežne filmove koje ste možda propustili.

“Srećno stopalo” (Happy Feet)

Ako ste drugačiji, to ne znači da niste dobri – lekcija je koju uz mnogo smeha učimo dok se mali pingvin Mambl (Mumble) trudi da nađe svoje mesto u jatu.

Happy Feet Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Ako ne umete da pevate, stepujte

“Đakuzi vremenska mašina” (Hot Tub Time Machine)

Na skijanju očekujemo dobar provod, ali grupa sredovečnih prijatelja dobija i više od toga. Uz pomoć đakuzi vremenske mašine vraćaju se u 1986. godinu i dobijaju priliku da ponovo razmisle o odlukama koje su doneli.

Hot Tub Time Machine Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Đakuzi kada koja donosi više od opuštanja

“Igra sudbine” (Serendipity)

Kejt Bekingsejl (Kate Beckinsale) i Džon Kjuzak (John Cusack) upoznaju se tokom božićne gužve u Njujorku, ali iako provode dan zajedno, svoj sledeći susret prepuštaju sudbini.

Serendipity Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Verujete li u sudbinu?

“Mizeri” (Misery)

Eni Vilks (Annie Wilkes) jedna je od medicinskih sestara čiju biste negu voleli da propustite. Kejti Bejts (Kathy Bates) oduševila je svojom glumom u ovom ostvarenju i uverljivo odigrala lik žene koja drži u zatočeništvu pisca čija je obožavateljka.

Misery Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Kejti Bejts je za ulogu Eni Vilks dobila Oskara

“Avioni, vozovi, automobili” (Planes, Train, and Automobiles)

Sigurno ste bar jednom bili primorani da putujete sa nekim ko vas nervira. Kako se u tome snašao Nil Pejdž (Neal Page) koga glumi Stiv Martin (Steve Martin) pogledajte u komediji iz 1987.

Planes Train Automobiles Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Nil Pejdž samo želi da stigne kući na Dan zahvalnosti

“Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen)

Jedan od najboljih animiranih filmova u poslednje vreme oduševiće sve one koji odbijaju da odrastu.

Frozen Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Priča smeštena u kraljevstvo Arende

“Hana” (Hanna)

Serše Ronan (Saoirse Ronan) glumi Hanu, tinejdžerku koja odrasta kao vojnik sa ocem u hladnoj divljini, a kada ostaje sama, sve njene veštine dolaze do izražaja.

Hanna Naših 10 omiljenih snežnih filmova

U filmu joj je partnerka Kejt Blanšet u ulozi lukave špijunke

“Sivi” (The Grey)

U uzbudljivom trejleru Lijam Nison (Liam Neeson) predvodi radnike koji nakon pada aviona moraju da se izbore sa nemilosrdnom hladnoćom i gladnim vukovima u nepristupačnim predelima Aljaske. Ukoliko vaša zimska idila treba da sadrži malo napetosti, “Sivi” je pravi izbor za ovu zimu.

Grey Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Borba protiv prirode

“Male žene” (Little Women)

“Male žene” (Little Women) predstavlja uspešnu ekranizaciju romana Alkot (Louisa May Alcott). Osim Vinone Rajder (Winona Ryder), Kristen Danst (Kirsten Dunst) i Kler Dejns (Claire Danes), koje glume mlade sestre koje odrastaju u teškim uslovima u vreme američkog građanskog rata, pažnju nam privlači i Lori (Laurie), čiji lik tumači naš miljenik Kristijan Bejl (Christian Bale).

Little Women Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Teškoće odrastanja tokom američkog građanskog rata

“Edvard Makazoruki” (Edward Scissorhands)

“Edvard Makazoruki” (Edward Scissorhands) izašao je davne 1990. i, iako ne stavlja sneg u prvi plan, zimsku čaroliju donosi kroz ledene skulpture koje Edvard oblikuje. Bajkovita priča ujedno je i početak duge saradnje slavnog režisera Toma Bartona (Tom Burton) i Džonija Depa (John Depp).

Edward Scissorhands Naših 10 omiljenih snežnih filmova

Džoni Dep kao veštački dečak koji pokušava da bude privaćen


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Comments