U neurednom si radnom okruženju

Da, na tvoju produktivnost i te kako može da utiče radan prostor koji nije dovoljno sređen i uredan. Ne kažem da sve treba da izgleda savršeno netaknuto, sa lepo poređanim materijalom i olovkama za rad. Samo je važno da ne dozvoliš da u nekom trenutku sve bude previše razbacano i neuredno. Mesto gde radiš treba da te inspiriše da obaviš sve sa svoje liste, osmisliš nove ideje. Naprosto, da te podstakne na rad! Zato pre početka radnog dana ostavi 5 do 10 minuta da malo počistiš prostor. Isto tako, pronađi različite načine da odložiš sav suvišan materijal sa stola.

Nisi napravila raspored svih bitnih aktivnosti

Iza svakog uspešnog projekta stoji osoba koja se držala svog plana koji je prvobitno osmislila i zapisala. Kada osmisliš takav plan, on će ti pomoći da ostaneš na pravom putu i svaku obavezu uspešno završiš. Kada nemaš motivaciju, ambiciju ili si jednostavno obeshrabrena, posledica toga je to što nisi imala ili osmislila pravi raspored. Ili prosto nisi uspela da ga ispratiš. Kada imaš zapisano i isplanirano sve što ćeš raditi i koliko dugo, preuzećeš kontrolu i lakše, uspešnije sve završiti. Vrlo verovatno nećeš više morati da provodiš noći radeći kako bi sve stigla na vreme. Dakle, bićeš produktivnija! Neka raspored bude na jednom mestu ili uređaju koji ćeš na najlakši način uzeti i proveriti kada je potrebno. Razvrstaj sve radnje po prioritetu ili roku. I nemoj da zaboraviš da nagradiš sebe kada si uspešno sve završila!

Porediš sebe sa drugima

Ništa neće više upropastiti tvoje momente sreće kao kada se setiš da je tvoja koleginica dobila unapređenje dva meseca ranije od tebe ili kada je druga planirala svoje venčanje i uspela da sve odradi po prvobitnom planu. Neizbežno je to da će ti se ove situacije dešavati. A onda se pitaš zašto ne ide sve tebi tako lako. Pre svega, da bi bolje radila i funkcionisala, trudi se da što manje gledaš tuđe uspehe i napretke. Jer i ti ih imaš! Svaki put kada se zbog poređenja sa drugima osetiš loše, transformiši to u odlučnost da zadržiš pozitivan stav, fokusiraš se. Odredi svoje ciljeve, i kako da ih postigneš, odluči na kojim novim stvarima želiš da radiš!

Naslovna fotografija: instagram.com/camilacoelho

Anja Dragović

Comments