To što imate pogrešne motive, ne znači da treba da odustanete od seksa. Samo znači da treba da ih budete svesni i sigurni da ćete sebi dozvoliti intimnost baš iz pogrešnog razloga. Imate svako pravo da uskočite u nečiji krevet bez razmišljanja i iz gluposti, samo nemojte lagati sebe.

Usamljeni ste

Svako poznaje usamljenost i potrebu da pronađe nekog pored koga se neće osećati usamljeno. Međutim, to je najteža stvar na svetu. Teško je otvoriti se i povezati sa ljudima, tamo gde su svi ranjivi i zatvoreni. Lakše je pronaći nekog za seks i otvoriti se telesno, bez mnogo rizika. Ali kad prihvatite telesnu prisnost, otvorili ste i put ka ranjivosti, baš onoj od koje želite da pobegnete i da se zaštitite.

Zato ljudi često stupaju u površne odnose u kojima se osećaju još izolovanije i usamljenije, umesto da iskorače iz te izolovanosti.

Treba vam uteha

Uteha nema mnogo smisla i nije baš veoma zdrava, ali nam je ponekad potrebna. I imamo pravo na nju. Jedino možda nemamo odgovarajući pristup nečemu utešnom. Prihvatljivije je u situaciji u kojoj nam treba utešna bliskost drugog ljudskog bića, pronađemo tu utehu u seksualnoj intimi. Ne moramo da se otvaramo i da plačemo na nečijem ramenu, možemo jednostavno da se prepustimo zaboravu u telesnosti. Ovakva uteha je delotvorna, ali samo trenutno. Opasnost leži u stvaranju automatizma i posezanju za seksom, uvek kad se osećamo nesigurno i tužno.

298 Ne konzumirajte seks iz ovih razloga

Nagovorio vas je

E pa, to je stvarno glup razlog. Ako vam treba izgovor da pristanete na seks sa nekim, možete da kažete sebi da vas je neko nagovorio. Ali niko ne bi trebalo da može da vas nagovori na nešto što ne želite. Pa, ako vas je neko nagovorio na seks, to je zato što ste hteli da vas nagovori. Da vam pruži izgovor da pristanete. A ako vam se nije dopalo, imate izgovor i pred sobom, da niste to stvarno hteli, ali eto, nagovorio vas je. Glupo.

Nadate se dobiti

Seks iz koristoljublja je vrlo drevna metoda osiguravanja dobrobiti. Nije isključeno da će vam prijati, da ćete ostvariti vezu u kojoj ćete se osećati zaštićeno, ali svakako ćete prosperirati. Ako nemate moralne dileme i prigovor savesti zbog toga što spavate sa svojim šefom, šta vas briga. Ni to ne može svako.

Mirite se posle svađe

Pomirenje u krevetu nije dobra praksa. Svađu treba okončati, raspraviti i završiti pre nego što se osetite spremnim da podelite telesno zadovoljstvo sa partnerom. Ako ste navikli da svađu okončavate u strastvenom klinču, onda je niste ni okončali, samo ste pronašli ventil ili se ščepali za partnera, da potvrdite sebi kako veza još uvek funkcioniše, iako se stalno svađate.

Ako imate dugu vezu, imate i ovakvo iskustvo, ali nemojte da vam postane redovna praksa i jedini način za zaustavljanje sukoba.

Jer samo će ih zaustaviti, a ne i rešiti.

Izvori fotografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Comments