Vežbanje, posebno ono na otvorenom prostoru, je zdrava rutina koje ne bi trebalo da se odričete ni kada su temperature napolju niske. Iako imate značajno manje motivacije da izađete iz kuće i trčite nego kada je leto, uz nekoliko malih trikova možete sebi značajno olakšati trening na otvorenom.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da prebrodite niske temperature i da se one ne odraze na vašu formu i figuru.

vezbanje u hladnim danima 4 Ne odustajte od vežbanja u hladnim danima!

Uložite u kvalitetnu odeću. Ispravno odevanje je jako važno ukoliko zelite da budete ujedno i utopljeni, ali i fleksibilni. Birajte prirodne materijale, ali i slojevitu odeću. Važno je da nosite obuću koja ne propušta sneg i kišu, a ne zaboravite ni da se naoružate rukavicama, budući da su šake deo tela koji ne koristite pri nekim vežbama, poput trčanja, te se u skladu sa tim brže hlade.

Kapa je jako važna, budući da se pri fizičkim aktivnostima zagrevaju svi delovi tela osim glave. Ukoliko trčite, ona je još izloženija vetru, te je veoma važno zaštiti kako samu glavu, tako i uši.

Subjektivni osećaj hladnoće je parametar koji je od ogromnog značaja, tako da ako do sada niste obraćali pažnju na njega na vremenskim prognozama, vreme je da počnete. On je najviše uslovljen vlažnošću vazduha, ali i vetrom, i ukoliko je subjektivan osećaj hladnoće nizak, izbegavanjem trčanja tog dana izbegavate potencijalnu prehladu i bol u grlu.

Ne ignorišite vetar. Trudite se da dok vežbate ili trčite nikada ne budete okrenuti licem ka naletima vetra.

Zagrevajte se kod kuće, kako biste izbegli povrede. Vežbe zagrevanja će aktivirati vaše mišiće i podići temperaturu tela, izbeći ćete da se znojite izloženi uticaju visokih temperatura.

vezbanje u hladnim danima 1 Ne odustajte od vežbanja u hladnim danima!

Budite svesni da niske temperature mogu umanjiti vašu sposobnost vežbanja, i ne pokušavajte da preforsirate vaše telo, već ga osluškujte i vežbajte onoliko koliko možete, čak i ako je to manje nego tokom letnjih meseci. Kraće treninge svakako možete nadoknaditi vežbanjem kod kuće.

Razmotrite rute kojima trčite. Ako ste se do dolaska hladnijih meseci birali rute koje su dalje od kuće i nepristupačnije, potrudite se da od sada trčite nekim bližim rutama, gde ćete moći da se brže, po potrebi, vratite kući i utoplite tuširanjem.

Tokom hladnijih meseci, trčanje u jutarnjim časovima nije najbolja odluka, zbog najveće vlažnosti vazduha. Najbolji izbor su rani poslepodnevni časovi.

Ne zaboravite da se hidrirate, iako se osećate kao da se tokom zimskih meseci manje znojite. Potrudite se da vodu držite pod slojem odeće kako se ne bi previše ohladila.

vezbanje u hladnim danima 2 Ne odustajte od vežbanja u hladnim danima!

I za kraj, ne zaboravite da se presvučete čim dođete kući. Iako je hladno, vaše telo jednako burno reaguje na fizičku aktivnost, te  je u skladu sa tim važno pratiti njegove reakcije na vežbanje, i mudro postupati kada je izbor vežbi, lokacija vežbanja i odeće u pitanju.

Jasna Stanić

Comments