Teško je naći nekog normalnog – to bi mogla da bude rečenica urezana u spomenik ljubavnim odnosima u 21. veku, jer je svi izgovaramo. Pritom, verovatno svi sebe smatramo normalnima, a one pogrešne, koje stalno srećemo, psihopatama. Mnogo je tekstova napisano o tome, mnogo je suza proliveno, mnogo para uloženo u psihoterapije – razumeti sebe, voleti sebe, isključiti mehanizme koji sabotiraju emotivne odnose, prepoznati svoje okidače i ne reagovati kad (opet) sretnemo nekog ko je totalno naš tip, a ko će nas (opet) uvući u igru slagalice – kako pokupiti i (ponovo) složiti komadiće polomljenog srca, samopoštovanja, poverenja… To, kako ćemo sa sobom, jeste najvažnija stavka u ljubavi, ali možemo sebi malo da pomognemo, ako odlučimo da ne ulazimo u opasne situacije, da u potrazi za nekim normalnim ne pokleknemo na prvo ukazivanje pažnje, topline i zainteresovanosti, koje nam nudi manipulator.

Teško je odoleti ljubavnoj ofanzivi i to je veoma uspešna taktika narcisoidnih tipova – a evo kako da je prepoznate.

Manipulatori i psihopate su veoma senzitivni – oni “njuše” i osećaju vaše okidače i precizno ih pritiskaju, za njih je to igra i to laka, jer, prema njihovom iskustvu, žene su željne pažnje i iskazivanja osećanja i svaka će pasti pod ljubavnom ofanzivom. Naoružani teškom artiljerijom – slatke poruke od buđenja, do zaspivanja, poklončići iznenađenja, obilje komplimenata, zadivljenost i zainteresovanost za vašu ličnost, vaš posao, vaše mišljenje, vaše telo…sve vaše.

On izgleda i ponaša se kao ludo zaljubljena osoba. Možda i jeste zaljubljen, ali prefiks “ludo” je ključ ove priče. Lako je prepusiti se tetošenju koje manipulator velikodušno pruža, infiltrirajući se lagano pod vašu kožu, u vaše misli, snove, srce… Jer, možda je ovaj put stvarno, možda ste najzad sreli nekog ko vas obožava i tretira kao kraljicu (kao što zaslužujete), za čim oduvek čeznete… Već sam tok vaših misli i osećanja je sumnjiv i trebalo bi da vas navede da ustuknete i da setite šta je bilo kad ste se prošli put tako osećali.

Comments