Prvi deo teksta možete pročitati ovde.

Do sada bi već trebalo da si ubedila sebe kako ti je prioritet nekomplikovana, nimalo rizična, stabilna i plitka veza sa nekim ko isto to želi. Emocije si, prateći uputstva, prebacila u drugi plan. Sada je vreme da se pozabaviš načinom na koji ćeš upoznati potencijalnog partnera. Verovatno znaš da prepune kafane i splavovi nisu idealno rešenje. Ali, ako to još uvek nisi shvatila, pojasnićemo. Možda se podsvesno nadaš da će smerna pojava moći da te izdigne iz mase tesnih korseta i podvezica. Možda očekuješ da će neko adekvatan zaključiti kako baš sa tobom hoće nešto ozbiljno, jer si drugačija.

Varaš se, nisi uopšte lukava. Niko te neće ni primetiti. Ili će te eventualno odmeriti, s tim što će se sve završiti na pogledima. A ti kao prava dama, pritom odavno ispala iz štosa, sigurno nećeš inicirati kontakt bilo koje vrste. S druge strane, ako odlučiš da razgolićena skačeš po stolovima pretvarajući se da si pijanija nego što zaista jesi, ponovo ćeš pogrešiti. Bićeš zapažena, to stoji. Ali ćeš imati čast da se upoznaš samo sa onima koje nikako nećeš moći da ubediš da nemaš sestru bliznakinju koja đuska odmah tu pored tebe. I naravno da ti ne bi pošlo za rukom da ih kasnije uveriš u to kako si u stvari prilično normalna i zrela osoba.

Najbolje bi bilo da budućeg momka pronađeš pomoću dobre stare preporuke. Dobro se raspitaj da li neko u tvom bližem ili daljem okruženju poznaje nekoga ko je slobodan i traži devojku. Ako te pitaju za tip muškarca, budi mudra. Reci da samo želiš konačno da upoznaš nekog normalnog. Šta god to značilo.

Vrlo je moguće da ćeš u startu naleteti na prepreke. U odnosu na stanje od pre nekoliko godina, izbor je prilično sužen. Isto tako, pripremi se i na ljutite reakcije svih onih prijatelja i rođaka koji su nekada imali više nego dobru volju da provodadžišu. Da, to su oni koji su te u periodu dok si još uvek žarko želela da se zaljubiš upoznavali sa svojim poznanicima. Od zaljubljivanja nije bilo ništa, ali se sećaš kasnijeg fenomenalnog sprdanja na račun dotičnih persona. A kako i ne bi, kada je za većinu bilo dovoljno reći “Ne znam da li je veći blam da mu se svidim ili da mu se ne svidim.” Svejedno, život ide dalje. Ti samo razglasi da si se uozbiljila, javiće se već neko da te pita da li želiš da izađeš sa izvesnim Perom, finim mladićem koji jedva čeka da pronađe devojku. Naravno da želiš, i naravno da na Perin primarni opis ne kolutaš očima.

Nakon prvog sastanka najvažnije je da neprekidno ponavljaš mantru “Dobar je, šta mu fali.” A uskoro ćeš verovatno dobiti informaciju da si mu se veoma svidela. Ti ili pomisao da više neće biti bez devojke, nije važno. Uostalom, ni tvoje namere nisu najčasnije. Bar imate nešto zajedničko.

Odmah počni da ga oslovljavaš sa “ljubavi”, a kada drugima pričaš o novom dečku koristi izraz “moj dragi”. Šta ti se dopada, prihvati. Šta ti se ne dopada, pravi se da ne postoji. Nema tu neke filozofije. Kada površnost caruje, problemi su mizerni. A vreme će proleteti. Ipak, moguće je da ćete jednoga dana oboje početi da se preispitujete. Ali, i za to ima leka. Brzo napravite bebu. I počnite da planirate svadbu. Da li ćeš u tom momentu moći da zamisliš svoj život bez Pere? Najverovatnije ćeš moći, ali je bolje da ne pokušavaš. Tako je jednostavnije i lakše.

Nekoliko godina kasnije, možda ćeš naleteti na staru poznanicu koja je u trideset petoj i dalje sama. Reći će ti da uopšte nije očajna, da radi na sebi i da joj je životni moto “Bolje ni sa kim, nego bilo s kim”. Na licu mesta počni da je sažaljevaš. A onu sestru od tvoje komšinice, kojoj se navodno u trideset trećoj cakle oči jer se zaljubila, u svojoj glavi proglasi teškom folirantkinjom. I glupačom, jer je sve to mogla mnogo ranije da izrežira.


Vanja Rajić Komplikovana i neodlučna, i dalje bezuspešno pokušava da smanji dimenzije svojih ogromnih očekivanja. Uvek traži, često pronađe, brzo se zasiti. Jede sir i čokoladu, nema običaj da se moli, a najviše voli da bude budna dok ceo svet spava.

Comments