Previše sudiš (o drugima)

Osuđivanje i podleganje predrasudama, uverenjima i scenarijima koji uopšte ne moraju da budu tačni je loše kako kada se radi o nama, tako i kada se radi o drugima. Zapravo, najgore je kada sudimo drugima i donosimo zaključke bez ikakve osnove! Time jednostavno truješ sebe, baveći se drugim ljudima pre nego sobom, a ne moraš čak ništa ni da kažeš – dovoljno je obratiti pažnju na tvoj pogled ili govor tela.

Zaista ne treba da te brine to šta drugi rade i kako se ponašaju, već treba da se baviš isključivo sobom. Pa ipak, kada uhvatiš sebe u tome da osuđuješ druge i možda čak budeš ljuta ili ljubomorna na njih, zapitaj se dve stvari: 1) Zašto se tako osećaš, otkud to osećanje? i 2) Zašto je to bitno? Da li ta osoba utiče na tebe na bilo koji način? Ukoliko je odgovor na drugo pitanje “da”, vrati se na prvo i pronađi koren problema.

Kada obaviš iskren i otvoren razgovor sa samom sobom, biće ti jasnije šta se dešava, šta ti zapravo smeta – imenuj svoj problem. A onda podseti sebe da je rešenje u tebi i okreni se, ponovo, onome na šta možeš da utičeš, a to si ti sama. Kada si zadovoljna i ispunjena sobom, jednostavno nemaš vremena za razmišljanje o drugim ljudima na ovakav negativan način. 

Primećuješ samo negativne stvari

Znam, svi smo imali tu negativu fazu kada smo u svemu videli nešto loše, kada nam je sve smetalo, kada je sve bila propast živa – time smo trovali sebe najviše, ali i druge ljude koji su pokušavali da nam pomognu. Pa ipak, pomoć uvek dolazi od nas samih i naše odluke da sebi želimo da pomognemo. 

Ukoliko si uhvatila sebe kako non-stop mračiš, tvoj mozak je očigledno podešen na takvo filtriranje sadržaja – vreme je da mu promeniš podešavanja! Počni tako što ćeš svakog dana upisivati pozitivne stvari koje su se u toku dana desile i koje mogu da budu najmanje moguće sitnice, a ne neke previše krupne stvari. Sve pozitivno se računa! Radi ovu vežbu 30 dana, bez prekida, i sigurno ćeš promeniti način razmišljanja ili ćeš makar videti napredak u smislu da si sve pozitivnija i sve ohrabrenija da slediš svoje snove.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Ivana

Comments