Asane – položaji koje izvodite vežbajući jogu – stimulišu vaše čakre (povezane sa žlezdama sa unutrašnjim lučenjem), istežu vaše mišiće, prokrvljuju vaše organe i tkiva i kanališu pravilnu razmenu energije. Pravilnim telesnim vežbanjem postižete duhovnu ravnotežu i lični rast, čak i ako ste usredsređeni samo na telesni deo. Kad vežbe izvodite kako treba, pravilno usmeren energetski tok će se pobrinuti za ostalo – svaki joga položaj je svojevrsna meditacija. Dakle, obucite helanke, stavite gumenu prostirku na pod i najpre izvedite tri serije pozdrava suncu – Surya namaskar je odličan početak izvođenja serije asana, jer sadrži elemente svih najvažnijih vežbi, aktivira sve čakre i služi za zagrevanje.

Modifikovana trikonasana

Položaj trougla sa podignutim rukama, sa uvrtanjem u leđima, cilja na vaše središte, održavanje ravnoteže i rasterećenje krsta. Ako vas često bole leđa, ova vežba će vam veoma prijati.

Stanite raširenih stopala, levo držite pravo, a desno okrenite vrhom u desno i tom nogom “proklizajte” napred, kao da pokušavate da napravite špagu (ali ne tako nisko, nego negde na sredini). Ruke podignite sa šakama uperenim ka nebu, savijte se ka ispruženoj nozi glave okrenute u levo, tako da gledate gore. Osetićete “uvrtanje” u leđima i vratu, dok održavate ravnotežu uz pomoć ispruženih ruku sa osloncem na stopalima. Zadržite položaj ravnomerno dišući, a zatim izvedite isti položaj u suprotnu stranu, sa levom nogom napred.

Virabhadrasana III – položaj ratnika III

U seriji položaja ratnika, treći je najizazovniji – kombinuje ravnotežu i snagu, jača vaša leđa, uravnotežuje centar vašeg tela, pomaže pri održavanju koncentracije i čisti um od opsesivnih misli.

Zauzmite stabilan položaj blago raširenih stopala, savijte gornji deo tela, držeći leđa ravno, a ruke ispred sebe sa dlanovima okrenutim jedan ka drugom (kao da držite među dlanovima veliku nevidljivu kocku), a zatim desnu nogu podignite unazad koliko možete održavajući balans. Cilj je da vam podignuta noga i spušteni gornji deo tela i ruke budu u istoj liniji – kao da vaše telo predstavlja vagu. Zadržite položaj dišući lagano, pa zatim izvedite isti položaj sa drugom nogom – neka sada leva održava ravnotežu i balans.

Comments