Ta poslednja decenija stvarne mladosti, stvarno proleti! Posle tridesete, vreme se suludo ubrzava i svašta vam se događa, to je vreme velikih odluka, velikih rizika, značajne samospoznaje i pronalaženja svog mesta u svetu i društvu, ostvarivanja svojih uloga. Karijera, brak, deca, sva najvažnija pitanja rešavamo između tridesete i četrdesete. I kao da imamo užasno malo vremena za to. Četrdeseta se vrtoglavao približava, naš najproduktivniji period je na vrhuncu, a mi osećamo da vreme nikako nije na našoj strani i da nam je možda najveći neprijatelj.

Spremite se za usporavanje, ono koje ćete izvesti sami sa sobom, jer će vam biti potrebno da imate više vremena za sebe, za odmor, za širenje svojih vidika i perspektive. Preslišajte se do koje mere ste savladali neke suštinske životne lekcije.

Da li se uklapate u svet i njegove konvencije, ili se ne uklapate? Na ovo pitanje morate pronaći odgovor do četrdesete, da vas samodestruktivni obrasci ponašanja ne bi odveli u bolest. Dakle, gde spadate i zašto? Da li rado prihvatate društvena pravila i verujete u norme i standarde, ili ih se samo ovlaš pridržavate i kreativno tumačite kako kad vam je zgodno? Ili ste potpuni buntovnik i živite na svoj način, ne vodeći računa o pravilima i konvencijama? Da li je to vaša prava priroda, ili ste je izgradili da se suprotstavite stegama i sputavanju sa kojim ste odrastali? Sa takvim istinama o sebi morate biti načisto, zato što je pitanje pripadnosti jedno od esencijalnih pitanja i spada u osnove duševnog zdravlja.

Nekoliko suštinskih životnih lekcija u susret četrdesetoj e1583845422793 Nekoliko suštinskih životnih lekcija u susret četrdesetoj

Najveći broj naših mehanizama odbrane dolaze kroz programiranje kome smo izloženi od detinjstva – laži, traume, kondicioniranje. Rad na sebi uglavnom znači da treba da prepoznajete i dekonstruišete konstrukcije i instalacije ovih mentalnih, emotivnih i psiholoških programa, koji nisu deo vaše autentične ličnosti. Odbacite projekcije i inplante, pronađite sebe i oslobodite se svega što vas sputava i opterećuje.

Ukoliko nešto volite da radite, unosite u to svoju strast, talenat i znanje, nastojte da budete izvrsni! Postignite najviše što možete, nemojte se zadovoljiti prosečnošću. I nemojte zapostaviti promociju svog rada i adekvatnu nagradu.

Do četrdesete bi trebalo da uvidite koliko je dragoceno vreme koje možete da provedete u samoći i koliko je bitno postaviti granicu utroška vremena i energije na ljude koji vam nisu bliski i sa kojima imate polovičnu razmenu i razumevanje. Samoća je uvek sto posto – a ako imate nekoliko osoba sa kojima se osećate isto tako “ful”, budite srećni i zadovoljni svojim bogatstvom.

Comments