San je, prema rečima stručnjaka, veoma važan za normalno funkcionisanje organizma. Često u trenucima neispavanosti osetimo glavobolju, nervozu, teskobu. Moramo poštovati svoj organizam i priuštiti mu nekoliko sati kvalitetnog sna. Kako se opustiti pred sam odlazak u krevet, pogledajte u predlozima koji slede.

Pripremite sebi toplu kupku

Bilo nakon napornog dana, bilo jer vam je volja, obradujte sebe toplom kupkom i opustite se. Mirisne note soli za kupanje ili kupke, nadražiće vaša čula. Užitak upotpunite nepunom čašom vina, i budite sigurni da slatki snovi čekaju samo na vas!

SLIKA17 Nekoliko trikova da se opustite pred san

Uz latice ruža sve je lepše

Par stranica dobre knjige

Još jedan idealan način za opuštenje. Odaberite sebi drag žanr, ali ne praktikujte naučnu fantastiku, kao ni krimiće. To definitivno nije štivo za uspavljivanje.

Prebrojte ovčice

Ukoliko bukvalno razumete ovaj podnaslov, svakako neće odmoći. Savet je da se ne opterećujete velikim stvarima u sitne sate. Počastite sebe kvalitetnim snom, a sve nedoumice razrešite sutradan.

SLIKA27 Nekoliko trikova da se opustite pred san

Jedan, dva, tri, četiri... Ne, ne, ispočetka… Jedan, dva, tri…

Svež vazduh je obavezan

Pre nego što legnete u udobnu i meku posteljinu, izluftirajte spavaću sobu na nekoliko minuta. Ne dozvolite da spavate u zagušljivoj ili sparnoj prostoriji.

Topao čaj

Čaj će vas sigurno utopliti i razmaziti, taman toliko da odmah nakon toga prigrlite jastuk. Menta je preporučljiva za opuštanje, stoga, testirajte je.

SLIKA32 Nekoliko trikova da se opustite pred san

Zasladite čaj kašikom meda

Par minuta molitve

Ukoliko ste religiozna osoba, molitva pred spavanje sigurno će vas umiriti i opustiti. Ukoliko niste vernik, probajte sa meditacijom.

Nekoliko blagih tonova

S muzikom drugujemo u mnogobrojnim situacijama, tako da je i pred spavanje rado oslušnemo. Opredelite se za neke od laganijih ritmova – klasičnu muziku, stare rok pesme ili recimo kompozicije sa zvucima prirode. Nećete pogrešiti.

SLIKA41 Nekoliko trikova da se opustite pred san

Opustite se uz laganu muziku

Zavarajte želudac

Ukoliko prigladnite tik pred spavanje, ne posežite za velikim porcijama. Obimna količina hrane mučila bi vas gotovo celu noć. Tanjir tople čorbe biće sasvim dovoljan.

Kratka večernja šetnja

Ukoliko ste ljubitelj pešačenja, šetnja će vas sigurno opustiti. Ne opredeljujte se na duge relacije, pola sata šetnje je odlična mera. Udahnućete svež vazduh i rasteretiti mišiće.

SLIKA51 Nekoliko trikova da se opustite pred san

Prijaće vam kratka šetnja

Izbegavajte tehniku u večernjim časovima

Ne opterećujte se pred samo spavanje gledanjem televizije, kuckanjem poruka na mobilnom telefonu ili pretraživanjem na internetu. Sve to može da sačeka jutro.

Posteljina i jastučići

Stručnjaci savetuju posteljinu u plavoj i ljubičastoj boji. Oni tvrde da upravo ove dve boje opuštaju pred san. Ukoliko vas opušta neka druga boja, postupite po svom nahođenju. A ako ste ljubitelj jastuka, napravite sebi pravo malo carstvo od istih, i utonite u san.

SLIKA6 Nekoliko trikova da se opustite pred san

Divni mekani jastuci

Želimo vam lep i zdrav san!

Izvori fotografija: karike.com, favim.com, whatafy.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments