Na početku određenog odnosa ne možete odmah uvideti da li je to prava stvar. Delom zato što nekog ne poznajete dovoljno, ali velikim delom i zato što ne poznajete sebe i ne znate kakva vam je veza potrebna. Žene masovno uzdišu postavljajući sebi isto (retoričko) pitanje: „Zašto mora da bude tako komplikovano?!“ Ali, ne mora. Pojednostavite stvari.

Shvatite i odredite kakvu vrstu odnosa želite

To je apsolutno najvažnija stvar – morate znati kakav vam je odnos potreban da biste mogli i da ga ostvarite. Budite apsolutno pošteni prema sebi i otkrijte kakav model odnosa vam je potreban – da li je to posvećena veza, da li vam je u odnosu najvažnije prijateljstvo, koliko vam je važan seks, koliko ste spremni da promenite svoj život zbog druge osobe i na koji način očekujete da ona promeni svoj, da li želite da nađete nekog koga ćete lako uklopiti u svoju organizovanu i zahtevnu svakodnevicu i ko vam neće previše smetati, niti suviše tražiti od vas, da li želite nekog kome ćete biti neophodni i o kome ćete brinuti i prilagoditi svoj život njegovom, želite li dominantnog partnera, samostalnog i nezavisnog, ili nekog ko će se veoma vezati za vas, nekog ko vas izaziva, ili nekog ko ne zahteva mnogo…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

Možete otkriti da imate oprečne želje i potrebe, ali onda možete odrediti prioritete i postaviti na prvo mesto ono što vam je najvažnije i što vam je u odnosu neophodno, da biste se uopšte i angažovali.

Prestanite da žurite

U žurbi da odredite kuda vodi vaša veza, možete lako postati „kratkovidi“ i zanemariti crvene zastavice nekompatibilnosti. Odnosu treba vremena da se razvije, ne možete odmah uspostaviti duboku povezanost, ili ako ona postoji na nivou hemije, ili na duhovnom nivou, to i dalje ne garantuje dobar odnos. On se mora graditi i razvijati, kroz vreme, nesuglasice, probleme, zajednička iskustva. Budite iskreni sa svojim potrebama i očekivanjima i budite spremni da rešavate probleme – zajedno. Ali, ne žurite i ne gurajte odnos ka onom idealu koji ste zamislili, nego učestvujte i posmatrajte. Tako ćete jasnije videti šta se dešava i shvatiti da li odnos ima budućnost.

Reagujete na osnovu svojih pretpostavki

Kad svog partnera još ne poznajete dovoljno, izvodite zaključke na osnovu svojih pretpostavki (svojih predrasuda i obrazaca, u koje se partner možda uopšte ne uklapa) i reagujete u skladu sa svojim (ishitrenim) zaključcima. To mnogo komplikuje odnos. Zato, umesto da pretpostavljate zašto partner nešto radi ili govori, pitajte ga i postavljajte pitanja (iznoseći i sučeljavajući gledišta, čak i kad to nije prijatno), dok se stvari ne razjasne. Dakle, kad ne razumete partnera, angažujte se (inicirajte razgovor) u pokušaju da ga razumete. Pogrešne pretpostavke mogu uništiti potencijalno dobar odnos.

Comments