Fransoa Oland (François Hollande) je 6. maja izabran za predsednika Francuske, pobedivši Sarkozija (Nicolas Sarkozy) u izbornoj trci. Sve oči sveta su od tog trenutka uprte u njega, ali i u Valeri (Valérie Trierweiler). Odmeravaju je, komentarišu, ocenjuju njenu karijeru, ali i stil oblačenja. Nazivaju je revolucionarkom, samo zato što nije konvencionalna supruga predsednika. Zapravo, ona i nije supruga predsednika.

Rođena je u Anžeu, 1965. godine. Odrasla je u skromnim uslovima i fokusirala se na obrazovanje. Završila je istoriju i političke nauke i ima master diplomu sa Sorbone. Od 1989. godine radi za nedeljnik “Paris Match” kao politički novinar. Svog partnera je upoznala kroz posao, 2006. godine. Od tada su u skladnoj vezi i ne planiraju da se venčaju. Valeri je bila udata dva puta i ima tri sina iz drugog braka. Izjavila je kako je brak apsolutno ne zanima i da ne veruje u tu instituciju. Tim stavom postala je jedina prva dama Francuske koja će ući neudata u Jelisejsku palatu.

134 Neobična prva dama

Valeri je jedina prva dama u istoriji Francuske koja nije udata za predsednika

Svojom nezavisnošću pokupila je bonus poene kako od francuskih, tako i od svetskih medija. Ima uglednu karijeru, dugu više od dvadeset godina. Bori se za svoje stavove, ima oštar jezik, ali i jaku ruku. Jednom prilikom je ošamarila kolegu, jer je izjavio nešto seksistički u njenom prisustvu. Time je zaradila nadimak “Rotvajler”. Posle više od dve decenije bavljenja političkim novinarstvom, preusmerila se na umetnost. Kao partnerka političara, sada predsednika, nije želela da dođe do konflikta interesa. Odgovorna je poslovno, ali i finansijski. Biće jedina prva dama koja se neće odreći svog posla, jer ne smatra neophodnim niti normalnim da predsednik i država finansiraju nju i njene sinove.

2 Neobična prva dama

Nakon što su je njene novine stavile na naslovnicu uz komentar “Olandov šarmantni adut” tvitovala je: “Čestitam na seksizmu, Paris Match!”

S obzirom na to da prva dama ima ogroman uticaj na to kako mediji i narod vide predsednika i da je Karla Bruni (Carla Bruni) dovela do Sarkozijevog rekordnog pada popularnosti, postavlja se pitanje kako će Valeri da utiče na Olandovu medijsku sliku. Mediji su se hitro bacili na poređenja Karle i Valeri i deluje da su sušte suprotnosti. Karla je bogata naslednica koja je u jeku svoje manekenske karijere zarađivala milione. Malo je reći da je bila neupućena u politiku. Francuzi je nisu voleli, ali je postala miljenica urednika modnih magazina i modnih blogera. Smatrana je za jednu od najbolje obučenih supruga predsednika. Nasuprot njoj, Valeri potiče iz skromne porodice, politiku drži u malom prstu i tvrdi da se oblači na pijaci. Svoj javni izgled opisuje kao antitezu luksuza.

322 Neobična prva dama

Za sada, Valeri izgleda kao sušta suprotnost svoje prethodnice Karle Bruni

Daleko od toga da Valeri ne pridaje značaj spoljašnjem izgledu. Priča se da je ona zaslužna za promenu imidža svog izabranika u toku predsedničke kampanje. Navodno, ona ga je nagovorila da smrša oko 10 kg i zameni svoj ležeran stil klasičnim odelima kako bi delovao kao ozbiljan kandidat za svoju poziciju. Ni njen izgled nije zanemarljiv. Agencija Rojters (Reuters) je poredi sa glumicom Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn) i neosporno je da njen celokupni izgled odiše francuskim šarmom. Uvek uredna kosa, neutralne boje, klasični krojevi i marame daju utisak prave elegantne Francuskinje.

418 Neobična prva dama

Čini se da Valeri drži sve konce u rukama


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments