Nepredvidljivost života često nas dovodi u situacije u kojima ne znamo kako da se snađemo, nemamo orijentir, nedostaje nam iskustvo i nema nikog da nam kaže šta da radimo. Proaktivan odnos prema neočekivanim situacijama i promenama upućuje vas na staro dobro planiranje, jer je to najbolji način da se pripremite za neočekivane situacije. U suštini, nemate mnogo maštovitih izbora kad se nađete pred takvim izazovom, možete da reagujete na dva načina.

Kako se suočavate sa neočekivanim situacijama

Dve vrste suočavanja

Stres neizvesnosti podstiče vas da se izborite sa situacijom na jedan od dva načina – proaktivnim i reaktivnim suočavanjem. U proaktivnom suočavanju pokušavate da zamislite svaki mogući scenario i pripremite potencijalne načine za upravljanje svakim ishodom. Pripremate se za put, nakon što veoma dugo niste nikuda išli i pribojavate se da li su vam putne isprave u redu? Ostavite sebi dovoljno vremena da se nosite sa svakom glavoboljom koju ta situacija može izazvati. Može vam nešto procureti u koferu? Ponesite sredstvo za uklanjanje fleka, u slučaju da se to dogodi.

U reaktivnom suočavanju čekate da se situacija razvije, a zatim pokušavate da sanirate posledice.

Vrednost proaktivne pripreme za neočekivane situacije

Ako kao model uzmemo stres i neizvesnost zbog nesigurnog posla, možete u fokus staviti emocije i tada ćete pokušati da se osećate bolje u vezi sa situacijom. A kada se fokusirate na problem, to znači promenu stvarnih parametara situacije u pokušaju da je popravite. I jedno i drugo spada u reaktivne načine suočavanja. Ali, šta ako je efikasnije koristiti neke od proaktivnih metoda u kojima predviđate lošu situaciju i pripremate skup mogućih rešenja? Umesto da smišljate strategiju dok ste usred krize, unapred vidite sa čime biste mogli da se sretnete i šta bi vam moglo pomoći da rešite problem.

Kako da planirate neočekivane situacije

Proaktivno ponašanje u suočavanju sa neizvesnim situacijama (mogućnost da izgubite posao) uključuje pravljenje planova za budućnost i dugoročno daje dobre rezultate, ali može biti bolno u trenutku. Neprijatno je razmišljati o potencijalnim lošim ishodima i osećati stalnu napetost i lako je skliznuti u uveravanje sebe (tešenje) da će sve biti u redu i da treba da očekujemo pozitivan razvoj događaja. Tako ćemo se u trenutku kada se javlja problem osećati bolje, ali iskustva govore da se vrlo malo neizvesnih stvari završi tako da nam lakne i da sve bude u najboljem redu.

Ako ste sada u dilemi, zbog osvešćenog pozitivnog mišljenja i činjenice da se naši umovi igraju sa nama ako ih ne usmerimo, kao i da možemo da ih usmerimo na najbolji način, znajte da se zagovornici proaktivnog suočavanja pozivaju na onu paradoksalnu maksimu – očekujte najgore i nadajte se najboljem. Svoju mentalnu energiju usmerite u svoje nade i želje, a na nivou praktične svakodnevice napravite pripreme, razmišljajući o svemu što bi moglo da pođe naopako i o rešenjima za svaku projektovanu situaciju.

Izlazak iz začaranog kruga stresa reaktivnih metoda suočavanja može biti u voljnom prihvatanju stresa proaktivnog suočavanja, koje vam može pomoći da steknete veći osećaj kontrole nad svojom budućnošću. Zato je razmišljanje o tome šta sve može poći naopako, pozitivna stvar.

Pročitajte i ovo: Podsetnik za trenutke kada shvatite da se vaš život ne odvija po planu

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments