Dakle. Vaš trenutni status veze je: smučilo mi se sve. Želite da odmorite od dugih i komplikovanih veza, nerviranja oko toga gde je bio vaš dečko, sa kim je bio, šta je on vama zamerio, a šta vi njemu. Odavno nemate ozbiljnu vezu upravo zbog toga što vam je sve dojadilo! Ipak, kako rekoše mudri ljudi, “čovek je društveno biće” i vama je dosadilo da večeri provodite sami, nezadovoljni i nezadovoljeni pa biste rado isprobali, kako se to u narodu kaže, neku kombinaciju. Rado biste se samo zezali, opušteno, bez obaveza. Rado biste vreme provodili sa nekim drugom, koji bi vam pomogao i pružio sve za čime žudite, bez ikakve povratne usluge. Gledali ste film “Prijatelji sa povlasticama” (Friends with Benefits) i baš vam se dopala takva vrsta veze i pomislili ste: “Hmmm, to mi treba!”

Ok, napredak, shvatili ste šta vam treba! I to za čime žudite je sasvim u redu dokle god znate u šta se upuštate i koja su pravila. Ovakva vrsta odnosa je specifična i morate da znate dokle sežu granice. Ne zanosite se filmom, vaša kombinacija ne mora da se pretvori u ljubav za vek i amin. Isključite dugme za “biti žensko” i počnite da razmišljate kao muško. Bez emocija. Samo seks.

Prvo. Bacili ste oko na slatkog komšiju, je l’? Mislite da on može da bude vaš prijatelj noći? Razmislite dvaput. S jedne strane je super što ste blizu, uvek možete da se vidite, znate kada je tu, a kad nije, iz grada možete da se vraćate zajedno – imali biste i zaštitu i društvo. Ipak, baš to što ste blizu može biti mač sa dve oštrice jer vrlo lako možete da ozbiljnije gledate na ceo vaš odnos i počećete da paničite i ljubomorišete kada vidite da nije tu, a nema mu ni auta. Priznaćete, to je komplikovano, jer, žensko je žensko, ne može ono a da se ne primi. Dakle, prvo pravilo je – NE komšija. Tražite dalje.

Kad smo već kod najčešćih grešaka devojaka, vezivanja i shvatanja svega suviše lično i ozbiljno, morate se zaustaviti na vreme. Kod ovakvih veza emocije nisu dozvoljene. Poenta ove veze je, zapravo, baš u tome – emotions off. Velike su šanse da se vežete za nekoga sa kime spavate, ali ako mislite da ne možete drugačije, bolje se ni ne upuštajte u ovo. Samo ćete na kraju ostati povređene. Ponovo.

Uz pretpostavku da ste ozbiljna i zrela devojka, nećete “raskidati” sa svojim prijateljem čim upoznate nekog novog, misleći da je on ljubav vašeg života i da će sa njim sve biti drugačije i bolje nego pre. Prvo razgovarajte. Možda i on, baš kao i vi, ima neke povremene susrete i neobavezne kombinacije sa strane. A i ko zna, možda ta nova osoba ne postane vaš ozbiljan partner već još jedno zabavno i ispunjeno subotnje veče.

slika 246 Netipično prijateljstvo

Ako niste sigurni da vi ovo možete – ne upuštajte se

Vrlo važno pravilo je da vaš prijatelj sa povlasticama treba da ima istu ulogu kao imaginarni prijatelj. On je tu samo kada vam treba, kada se dogovorite, ali ne i u svakodnevnim aktivnostima. Ne upoznajte ga sa porodicom ili prijateljima! On je tu privremeno, a uvlačeći ga u svoj društveni, ali i lični život, vi pravite dugoročne, ozbiljne planove. Još i ako vam prijatelji kažu kako je sladak i dobar, vrlo lako možete i vi početi da gajite takva neka osećanja (zabranjena reč!) prema njemu. Čuvajte svoje srce. Bolje sprečiti nego lečiti.

Još jedna stvar u vezi sa vezivanjem. Nemojte da praktikujete maženje ili intimiziranje posle seksa. Nemojte ni da prespavate zajedno. Svako svojoj kući i tako ćete sprečiti bilo šta ozbiljno što može da se desi.

Ono što je bitno da zapamtite je i to da on NIJE vaš dečko. Pre nego što ste se upustili u bilo šta sa njim, znali ste koje vrste će biti vaš odnos. Zato, ne ljutite se ako izađe negde bez vas, ili sa drugom devojkom. I vi imate to pravo. I još nešto. Uvek praktikujte siguran seks, baš zbog toga što verovatno niste jedini partneri jedno drugom!

slika 333 Netipično prijateljstvo

Bitna napomena – on nije vaš dečko i vaša veza je ograničena na spavaću sobu

Dalje. Vaša veza, budite toga svesni, ograničena je na spavaću sobu. Ako ste zadovoljni njime, odlično, ali ni ne pomišljajte da probate da se viđate na kafi, u bioskopu ili bilo kom drugom mestu koje nije spavaća soba. Pa, zar niste tražili samo kombinaciju? U bioskop vodite dečka!

Sa obzirom da ste u specifičnoj vrsti veze, koja se čak može smatrati i tajnom (ako vi tako želite), budite pažljivi sa društvenim mrežama. Ne morate da budete prijatelji na Facebook-u, niti da postavljate statuse tipa: “Kako je bilo dobro noćas”. Plus, možda ni vi ne želite da znate šta vaša kombinacija radi u slobodno vreme. Što manje kontakta mimo vašeg “druženja”, to bolje.

I za kraj, zapamtite – seks nije obavezan i vaša veza ne mora da ima pravila. Nekada možete da se srećete i nekoliko puta nedeljno, ali nekada možete da se i ne vidite nedelju, dve. Bitno je da cela stvar funkcioniše spontano, opušteno i bez ljutnje. U tome je poenta – zabaviti se.

Izvor fotografija: collegecandy.com, matthew-melmon.blogspot.com, chachasugar.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak” film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta” po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments