Neverovatno je šta se sve može naći zakopano na dnu mora i okeana. Olupine brodova nešto su što je očekivano da se nađe u pesku, ali ronioci se svaki put iznenade kada pronađu neke predmete kojima mesto nikako nije u vodi.

Od lokomotive iz 19. veka, sve do drevnih gradova za čije se postojanje smatralo da je samo legenda, okeani su prave riznice blaga i istorijskih priča.

Kako su uopšte neke od ovih stvari završile ovako duboko pod vodom?

Uluburun olupina

Slučajno ju je našao jedan ronilac 1982. na jugozapadnoj obali Turske. Ovo je olupina jednog od prvih brodova koji datira još iz 14. veka pre nove ere. Pored broda, pronađen je i teret koji je ovaj brod prenosio, a to je preko 10 tona bakra, egipatskog nakita, slonovače i drugih dragocenosti.

2 ulubrulum Neverovatna otkrića: Šta se krije na morskom dnu

Lokomotiva

Godine 1985. Pol Hepler istraživao je morsko dno Nju Džersija kada je naišao na dve lokomotive na pruzi iz 1850. Ono što je najzanimljivije je to što niko nije znao otkud one ovde. Najverovatnije je da su bile prenošene nekim plovilom pa su nekako pale u vodu.

Mahabalipuram pagode

Dugo su ljudi iz Mahabalipurana u Indiji govorili o sedam pagoda koje su tako veličanstvene, da su se bogovi naljutili i šet njih je progutalo more. Međutim u istoriji smo učili da postoji i uvek je postojala samo jedna. Ali tokom cunamija 2004, voda se povukla za 500 metara i otkrila pagode.

8 pagoda Neverovatna otkrića: Šta se krije na morskom dnu

Spinks

Dok su 2014. ronioci proučavali olupinu, otkrili su antičku statuu Spinks. Iako ju je uništilo more, uspeli su da istraže da je poreklom sa Srednjeg Istoka i da je mineral od koga je nastala iz Egipta. Veruje se da je Spinks bio na morskom dnu i do 2500 godina.

Mitski grad

Dugo se verovalo da je grad Hera Herakliona (prema Grcima) ili Tonisa (prema Egipćanima) samo mit. Ovaj grad je pronađen blizu Egipta 46o metara ispod površine mora. Pronađen je nakon što je 1200 godina bio zakopan pod peskom i muljem. Ovaj grad je bio luka i glavni trgovački centar gde su pristajali brodovi koji su plovili iz Grčke i Egipta.

Lenka Gatić

Comments