Predstavljamo vam nekoliko veoma interesantnih i potpuno neverovatnih činjenica iz različitih oblasti ljudskog života. Iako na prvi pogled možda nećete verovati u njihovu istinitost, kada svaku pročitate do kraja, bićete potpuno iznenađeni. Počinjemo!

Drvo Banjan blizu Kalkute u Indiji veće je od prosečnog “Volmarta”. Ovo drvo, koje je staro 250 godina, ima površinu od 14,400 kvadratnih metara. S druge strane, površina jedne prodavnice brenda “Volmart” iznosi 9,750 kvadratnih metara.

Bangladeš ima više stanovnika nego čitava Rusija. Iako se Rusija prostire kroz devet vremenskih zona i ima veću površinu od planete Pluton, mala država Bangladeš, koja ima nešto veću površinu od Njujorka, ima 156,6 miliona stanovnika, a cela Rusija 143,5 miliona.

Fotografija 1 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

Viktor Lustig, poznatiji kao najveći prevarant u istoriji, “prodao” je Ajfelov toranj čak dva puta. Lustig je na ovu ideju došao kada je pročitao da je Ajfelov toranj u veoma lošem stanju, te da je potrebno mnogo novca da bi se on rekonstruisao. Tako je Lustig toranj prvi put prodao jednom dileru za 20,000 dolara u kešu, plus 50,000 dolara kao garanciju za to da će toranj pripasti njemu. Nakon što se saznalo šta je uradio, preselio se u Austriju, ali nije bio prijavljen. Isto je pokušao još jednom, ali je bio uhapšen.

Čovek ima više sinapsi u mozgu nego što ima zvezda u našoj galaksiji. Astronomi procenjuju da u našoj galaksiji ima 200 milijardi zvezda, a mozak prosečnog odraslog čoveka sadrži 500 triliona sinapsi.

Nuklearna bomba, bačena u okean 1958. godine, i danas se nalazi u blizini Gruzije. 5. februara 1958. godine avion Er Forsa doživeo je kvar, te je pilot, u strahu da avion ne eksplodira, bacio nuklearnu bombu u okean. Iako je pilot tvrdio da je bomba potpuno bezopasna, analiza je pokazala da je reč o pravom oružju, ali da za sada ne predstavlja nikakvu pretnju.

Kleopatra je živela u periodu koji je bliži pojavi prvog “Pizza Hut” restorana, nego izgradnji prvih piramida. Izgradnja piramida trajala je od 2550. do 2490. godine pre Hrista, dok je Kleopatra, poslednji faraon drevnog Egipta, rođena 69. godine pre Hrista, a umrla je 30. godine pre Hrista. Prvi restoran “Pizza Hut” otvoren je 15. juna 1958. što je 500 godina bliže Kleopatrinom životnom dobu od izgradnje piramida u Gizi.

Fotografija 2 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

Mamuti su živeli na zemlji u periodu izgradnje piramida. Poslednji mamut koji je živeo na zemlji izumro je 1650. godine pre nove ere, što je vreme kada je egipatsko cartstvo već uveliko gradilo piramide.

Severnu Koreju i Finsku zapravo razdvaja samo jedna zemlja. Ta zemlja je Rusija.

Godine 1986, tokom jedne dobrotvorne akcije u Klivlendu, dvoje ljudi je umrlo kada je 1,5 miliona balona pušteno u nebo. To je ujedno bio u pokušaj da se obori svetski rekord u najvećem broju puštenih balona, ali se ispostavilo da je taj potez izazvao velike probleme. Organizatori su morali da plate milione dolara štete, što je mnogo manja šteta s obzirom na konačni ishod samog događaja.

Heroin je prvobitno korišćen protiv dečijeg kašlja. Bajer, nemačka farmaceutska kompanija koja je otkrila aspirin, komercijalizovala je 1890. godine heroin kao lek.

Ono što je još šokantnije jeste podatak da je ovaj lek korišćen protiv dečijeg kašlja sve do 1912. godine, kada je utvrđeno da ima štetna dejstva na organizam.

Čovek po imenu Huan Pužol Garsija bio je španski špijun koga su u vreme Drugog svetskog rata odlikovali i nacisti i saveznici. On je najpre želeo da pristupi saveznicima, ali je bio odbijen, pa je uzeo lažan identitet i prešao da radi za naciste, nakon čega je postao dupli agent. Zanimljiv je podatak da je Garsija odlikovan i nemačkim kukastim krstom i najvećim odlikovanjem britanske vojske.

Fotografija 3 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

Univerzitet Harvard osnovan je pre pojave prvog digitrona. Harvard je najstariji univerzitet u Americi, osnovan 1636. Prvi digitron napravljen je 50 godina kasnije zahvaljujući Isaku Njutnu i Gotfridu Lajbnicu.

Aljaska je najistočnija, najzapadnija i najsevernija država u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Park “Zeleno jezero” u Austriji svakog proleća biva potopljeno sa čak devet metara vode. To se dešava usled topljenja snega na planini Hohšvab, zbog čega čitavu ovu oblast prekrije vodeni talas koji doseže čak devet metara.

Fotografija 4 Neverovatne činjenice koje su potpuno istinite

Jasna Đorđević

Comments