Kada pomisliš na Alberta Ajnštajna, hvata te blaga jeza. Odmah se setiš časova fizike (bože, kako si mrzela fiziku), školskog kabineta koji je uvek imao neki čudan miris, a stolovi su bili zatrpani prašnjavim knjigama, nastavnice koja je bila (blago rečeno) čudak koji je, ako nije govorila o Ajnštajnu, onda je govorila o svojim mačkama i one dosadne “drugarice” iz odeljenja koja se uvek trkala da prva uradi zadatak i ispiše ga na tabli za vas obične smrtnike kojima ni jedan jedini momenat fizike nikada nije bio jasan.

U suštini, ovo je donekle i moje iskustvo i jedno od najupečatljivijih sećanja iz osnovne škole, ali bez obzira na to, mislim da sam nedavno postala opsednuta fizikom! Nemoj me čudno gledati, ali to je tako genijalna nauka da sam ja i dalje oduševljena! A za sve je kriv baš Albert Ajnštajn… Pitaš se kako je to moguće? Pa, samo sam počela da gledam seriju “Genije” koja se od 23. aprila prikazuje na kanalu National Geographic. S obzirom na to da sam serijski moljac (tako se kaže kada neko obožava serije i “drogira” se njima?) pre nego što sam počela da je gledam, dobro sam istražila o čemu se tu radi i ostala sam u jako pozitivnom šoku koliko je Albert Ajnštajn zapravo genijalan lik (serija se definitivno sa pravom zove “Genije”) i to u svakom smislu i koliko je daleko od onog cakanog čikice sa čupavom frizurom koju obično viđaš u udžbenicima fizike!

Znam da i dalje začuđeno gledaš u ekran, zato ću pokušati da i na tebe prenesem ovo oduševljenje. Priznaj, da li si znala ove neverovatne činjenice o najuticajnijem fizičaru 20. veka?

ajnstajn 1 Neverovatne činjenice o Albertu Ajnštajnu koje sigurno nisi znala

Albert Ajnštajn je rođen kao pripadnik srednje klase, 1879. godine u Ulmu (Nemačka), da bi se godinu dana kasnije sa porodicom preselio u Minhen. Njegov otac je bio menadžer u fabrici kreveta, njegova majka je bila domaćica, a imao je i dve godine mlađu sestru. Njegov otac 1894. godine inicira odlazak u Milano, a Albert ostaje sam kako bi završio školovanje. No, šest meseci po odlasku porodice, Ajnštajn beži i dolazi kod prilično iznenađenih roditelja koji ga nisu očekivali. Tada je imao samo 16 godina.

Ajnštajn je, za mnoge iznenađujuće, bio večno radoznao, pun seksualnog naboja, drzak buntovnik koji je stalno bio u sukobu sa autoritetom. Bio je revolucionaran, nekonvencionalan i večiti pacifista, naročito zato što je živeo u globalno nemirnom i nestabilnom društvu.

Bio je odličan u fizici i matematici, logično, ali su mu francuski, hemija i biologija jako loše išli.

Mari je bila njegova prva ljubav, ali onda je na studijama upoznao tajanstvenu i sasvim drugačiju Milevu Marić sa kojom je otpočeo burnu vezu koja nije nailazila na odobravanje. Godine 1902. sa njom je dobio prvo dete, za koje se ne zna kakva je bila njegova sudbina, 1903. godine su se venčali i dobili još dvoje dece 1904. i 1910. godine.

ajnstajn 2 Neverovatne činjenice o Albertu Ajnštajnu koje sigurno nisi znala
Comments