Neki filmski kostimi su se proslavili zbog lika koga glumi poznati glumac ili glumica, drugi zbog toga što su filmovi doživeli veliki uspeh, a neki opet jer su nakon njihovog pojavljivanja na malom ekranu ili velikom platnu, iz njih proizašli mnogi modni trendovi.

Pa hajde da se podsetimo koji su to najupečatljiviji modni trenuci u istoriji filma.

Mala crna haljina Odri Hepbern u “Doručak kod Tifanija”

AUDREY HEPBURN Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

Ne postoji ženska osoba koja danas nema malu crnu haljinu u svom ormaru. Ona je lepa, elegantna, jednostavna, a žene se u njoj uvek osećaju savršeno. Ako dođe do onog čuvenog trenutka kada se zapitate “Šta da obučem?”, znajte da sa malom crnom haljinom nikada ne možete pogrešiti. Sigurno vam, kada pomislite na crnu haljinu, prvo na pamet padne luckasta Holi Golajtli (Holly Golightly) koju je oživela Odri Hepbern (Audrey Hepburn) u filmu “Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffany’s), noseći šik i klasičnu malu crnu haljinu koju je dizajnirao Givenchy.

Bela haljina Merilin Monro u “Sedam godina vernosti”

MARILYN MONROE Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

U kultnoj sceni filma “Sedam godina vernosti” (The Seven Year Itch), bela haljina Merilin Monro (Marylin Monroe), koju je dizajnirao Vilijam Travilja (William Travilla), usled naleta vazduha iz podzemne železnice se podigla i zalepršala oko nogu najvećeg seks-simbola prošlog veka. Upravo ta haljina je nedavno prodata na aukciji za 4,6 miliona dolara.

Kožne pantalone Olivije Njutn Džon u “Briljantinu”

OLIVIA NEWTON JOHN Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

Dobra devojka Sendi (Sandy), koju igra Olivija Njutn Džon u filmu “Briljantin” (Grease), postaje prava zavodnica u crnom kožnom kompletu, koji je postao definitivno jedan od najpoznatijih filmskih kostima. Olivija je izjavila da su pantalone bile toliko uske da su mogle biti prišivene tek nakon što ih je obukla na snimanju filma. Ona je tada otelotvorila rokerski izgled osamdesetih godina, a stil nevaljale devojke još uvek nije izašao iz mode, pa ga uvek možete upotpuniti kožnom moto-jaknom i jednostavnim uskim pantalonama.

Zelena haljina Kire Najtli u “Pokajanju”

KEIRA KNIGHTLEY Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

U najlepšoj sceni filma “Pokajanje” (Atonement), Kira Najtli (Keira Knightley) nosi svilenu smaragdnozelenu haljinu golih leđa, koja je prema anketi iz 2008. godine proglašena za najbolji filmski kostim svih vremena. Za potrebe filma je napravljeno nekoliko kopija ove haljine jer se materijal lako cepao, a prelepa zelena boja haljine je dobijena mešanjem čak tri boje.

Korset Nikol Kidman u “Mulen Ružu”

NICOLE KIDMAN Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

Zvezda kluba Mulen Ruž (Moulin Rouge), Satin, koju igra Nikol Kidman (Nicole Kidman), uvija se na ljuljašci iznad publike u korsetu, prekrivenom Swarowski dijamantima, koji šljaste i zaslepljuju svojom ekstravagancijom sve prisutne, pa i gledaoce filma, koji su izglasali da se ovaj kostim nađe među top 10 filmskih kostima svih vremena.

Haljina Kejt Vinslet u “Titaniku”

KATE WINSLET Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

Iako sam rekla da retko kada obratimo detaljnu pažnju na to šta likovi filma nose, to se verovatno ne odnosi i na film “Titanik” (Titanic), jer verujem da svi znamo svaki pokret svakog lika u sekundu, pošto smo navikli da isti gledamo makar jedanput godišnje, tako da sam sigurna da ste zapazili i prelepu svetlucavu haljinu koju Kejt Vinslet (Kate Winslet) iliti Rouz nosi onog trenutka kada odluči da se opusti i zabavi među ljudima treće klase.

Haljina Vivijen Li  u “Prohujalo s vihorom”

VIVIEN LEIGH Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

Pet haljina koje nosi Vivijen Li (Vivien Leigh) u ulozi Skarlet O’Hare (Scarlett O’Hara) iz legendarnog filma “Prohujalo s vihorom” (“Gone With the Wind”), igrale su veliku ulogu u zavođenju Reta Batlera (Rhett Butler), koga je igrao Klark Gejbl (Clark Gable). Jedna od tih haljina je i elegantna i raskošna tamno crvena toaleta, koja je zajedno sa četiri ostale haljine spremna za izložbu 2014. godine povodom 75. godišnjice legendarnog filma.

Bikini Ursule Andres u filmu “Doktor No”

URSULA ANDRESS Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

Smatra se da je ovaj beli bikini, koji Ursula Andres (Ursula Andress) nosi kao Hani Rajder (Honey Rider) u prvom filmu o Džejmsu Bondu (James Bond) – Doktor No (“Dr. No”), najpoznatiji bikini svih vremena. Scena kada ova fatalna plavuša izlazi iz mora je postala kultna, a ovo je i bitan trenutak za istoriju bikinija, jer je prodaja dvodelnog bikinija tada naglo skočila.

Crvene cipelice Džudi Garland u “Čarobnjaku iz Oza”

The ruby slippers Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

Vratimo se u detinjstvo kada smo svi gledali Doroti, koju igra Džudi Garland (Judy Garland) u “Čarobnjaku iz Oza” (“The Wizard of Oz”), kako u svetlucavim crvenim cipelicama luta putem od žute opeke sa svojim neobičnim drugarima – Strašilom, Lavom i Limenkom, u potrazi za Smaragdnim gradom. Za potrebe filma je napravljeno nekoliko pari ovih cipelica, a jedan par je ukraden 2005. godine, što pokazuje koliko su ove cipelice postale prava zvezda za sebe, nezavisno od filma koji je definitivno jedan od najboljih porodičnih filmova ikada.

Haljina Kejt Blanšet u filmu “Elizabeta: Zlatno doba”

CATE BLANCHETT Nezaboravni modni trenuci u istoriji filma

U ovom istorijskom epu, Kejt Blanšet (Cate Blanchett) je dodeljena glavna uloga – uloga kraljice Elizabete Prve, koju je dočarala u raskošnim haljinama. Dizajnerka Aleksandra Birn (Alexandra Byrne) je dobila Oskara 2008. godine za najbolji kostim u filmu “Elizabeta: Zlatno doba” (“Elizabeth: The Golden Age”), a kao inspiracija prilikom kreiranja kostima su joj poslužile slike haljina iz 16. veka, ali i kreacije modernijih dizajnera kao što su Vivijen Vestvud (Viviene Westwood) i Kristobal Balenciaga (Cristobal Balenciaga).


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments