Može li ljubav uopšte da opstane u ovakvoj atmosferi, u kojoj je partner potencijalni neprijatelj i konkurencija? Ako je cilj ove igre da pronađemo opravdanje u partnerovim lošim postupcima za svoje loše postupke i da se partner stalno oseća loše zbog nečega što je ranije uradio, u tom odnosu nema prave ljubavi i podrške.

Stavljanje ciničnih primedbi – pasivna agresija

Nedostatak komunikacije, odnosno, nesposobnost da otvoreno izražavamo svoja osećanja i želje, da iskazujemo svoje potrebe i da nastojimo da razumemo partnerove, stvara usamljenike u vezi, koji gunđaju sebi u bradu, a u svakoj zgodnoj prilici (pred drugima) stave partneru neku ciničnu primedbu, ili ga zaobilazno prozovu za nešto što ih je povredilo. Ovo su vrlo neprijatne situacije, a partner se oseća loše i postiđeno (što smo i hteli) samo to ne donosi otvoren razgovor, nego uvređeno ćutanje i zahlađenje, tokom koga se pravimo da je sve u redu.

U pasivnu agresiju spada svako ponašanje kojim se partneru svetimo za nešto čime nas je povredio, kojim ga namerno nerviramo i sabotiramo, jer smatramo da nam nešto duguje i da bi trebalo da zna o čemu se radi, a on obično ne zna, jer nismo reagovali, nismo pokazali osećanja i rekli šta mislimo.

Pasivna agresija je mnogo otrovnija za vezu nego žestoka svađa, jer se taloži mnogo gorčine i stvara otpor prema partneru, bez mogućnosti da se te stvari sagledaju otvoreno i da se o njima razgovara.

Odnos u kome se ne osećate slobodno i opušteno da o svemu (o svojim strahovima, nesigurnostima, tripovima) razgovarate otvoreno sa svojim partnerom je odnos u kome nedostaje vitalna komponenta ljubavi, a to je poverenje.

Pročitajte još i ovo:

Verujete li u prijateljstvo na Fejsbuku? (BLOG)

Znaci da je tvoj prijatelj “fejk”

Razlozi zbog kojih treba da preispitaš šta govoriš prijateljicama o svojoj vezi

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

izvor fotografija: www.instagram.com , www.unsplash.com
Brankica Milošević

Comments