Uzimam dnevne novine i krenem čitati hranu za svoju dušu – šoubiz tračeve. Ponadam se da ću naići na neku lijepu vijest, kad ono, samo gomila natpisa o kojekavim prekidima, razilaženjima i razvodima. Baš posljednji među njima natjerao me da razmislim malo o vezama, vezivanju i dugoročnom trajanju. Prije neki dan papire za razvod od supruga Sila (Seal) podnijela je prelijepa Hajdi Klum (Heidi Klum). Navodno je njihov brak, o kojemu smo uvijek čitali samo najljepše, već dugo vremena u krizi, a izgleda da je Sil lijepu Hajdi varao sa – ni manje ni više, nego slično kao u slučaju Miler-Lo (Sienna Miller-Jude Law) – dadiljom njihove djece. Puno prije toga rastužila me vijest o razlazu Dženifer Lopez (Jennifer Lopez) i Marka Entonija (Marc Anthony). Mislila sam da je holivudska Džeki Kolins (Jackie Collins) nakon gomile propalih veza u pjevaču pomalo gorostasna izgleda konačno našla sreću.

Oba para vežu djeca, uspjeh, moć i slava. Nažalost, unatoč svoj materijalnoj potkovanosti, nisu izdržali. Bilo bi glupo kada bih ponovno pričala o Kim Kardašijan (Kim Kardashian) i trošila riječi na njena 72 dana propalog braka, jer se ovdje ipak radi o ljudima koji su godinama dijelili postelje, dom i intimu. Također, nakon šest godina propao je i brak Eštona Kučera (Ashton Kutcher) i Demi Mur (Demi Moore) – navodno zbog afere mlađanog glumca. Oni su bili jedan od onih primjera kako ljubav ne bira godine, međutim, u ljubav se navodno ušetala mlada manekenka.

Picnik collage17 Ni brakovi nisu što su nekad bili

Javno su pokazivali svoju ljubav, fotografirali se zajedno, obnavljali bračne zavjete, šetali crvenim tepisima... a sada su na sudovima s papirima za razvod, u odvojenim domovima

Nakon 14 godina zajedničkog života, ako je vjerovati napisima, ni Džoni Dep (Johnny Depp) i Vanesa Paradi (Vanessa Paradis), njegova nevjenčana supruga, više ne žive zajedno. Između njih dvoje ispriječila se njegova ponovno rođena ovisnost o porocima, protiv koje se Vanesa godinama borila.

Što se točno događalo svih tih godina između ovih poznatih ljubavnika, znaju samo oni, a mi možemo jedino nagađati. Ono što me žalosti u cijeloj priči jest činjenica koliko je brak, bar u svijetu poznatih i slavnih, izgubio na svojoj vrijednosti. Ispalo je da danas nema ničega lakšeg nego stupiti u zajednicu, koja bi vas, bar po tradicionalnim uvjerenjima, trebala vezati u dobru i zlu, siromaštvu i bogatstvu, sve dok vas ne rastavi – smrt.

Brakove danas rastavljaju prevare, novac, poroci, slava i moć. Kao osobi koja živi uz primjer složnog braka koji traje već gotovo 25 godina, teško mi je povjerovati u ono u što me uvjeravaju mnogi, a to je da se u današnja moderna vremena teško ostaje vjeran jednoj osobi.

Pitam se što bi se dogodilo, recimo, mojim roditeljima, da je igrom slučaja netko od njih dio poznatog miljea. Da li bi to nužno značilo da će se povesti za izazovom nevjere i podleći niskim strastima? Sudeći prema poznatim primjerima, opasnost i rizik puno su veći.

Kao budući dio struke koja se bavi baš ovom tematikom, žalosti me i broj razvoda koji je u konstantnom porastu. Nisam od onih koji vjeruju da treba ostajati nesretno vezan zbog djece, zajedničke imovine ili navike. Međutim, vjerujem da se brakovi i navike uvijek mogu spasiti. Kada je nevjera u pitanju, to je sklizak teren, ali i dalje smatram da postoje osobe koje mogu jedna drugoj ostati vjerne do kraja života, te da su priče o muškarcima prevarantima i ženama sponzorušama samo dio jednog pokvarenog svijeta u kojem ne moramo učestvovati. Ako je riječ o obiteljskom nasilju, prva ću dići glas da se iz takve zajednice pobjegne. Ako su u pitanju pohlepa i novac, stvari odlaze u nekom drugom smjeru.

Ono što se zaboravlja, a bitno je prije svake odluke koja će vam promijeniti život, to je preventiva. Može li se unaprijed kod izbora budućeg bračnog partnera utjecati na razvoj vaše zajednice, ili je to poput lutrije, igre na sreću? Vjerujem da problem leži u profilu osoba koje stupaju u brak. Često se radi o nedovoljno ostvarenim i izgrađenim pojedincima bez konkretnog životnog cilja, osobama slabog karaktera koje vrlo lako padaju u zanos. Osobe su to koje očito nisu svjesne značenja riječi brak i što ona donosi sa sobom.

Kad pogledamo drugu stranu, postoji gomila parova koja dijeli život bez tog papira koji ih veže pred zakonom. Što se događa između njih i ima li tamo mjesta nevjeri, to je još jedna nepoznanica. U svakom slučaju, sloboda im je, bar sa zakonske i moralne strane, puno veća, a granice šire.

Nije razvod tolika tragedija, jer čemu ostajati u lošoj zajednici u kojoj se ne osjećaš ugodno? Veća je tragedija popularno vezanje “na brzaka”. Prema tom receptu poznatih i slavnih, dovoljno je da se malo zaljubiš i odeš putem oltara. Reagira se impulzivno, nepromišljeno i prečesto iz potpuno krivih razloga.

S obzirom na to da su primjeri koje sam navela ipak bili dužeg roka trajanja, izgleda da se u pozadinama njihovih razilaženja krije nešto drugo. A kad je to u pitanju, ne preostaje mi ništa drugo nego pomalo sa sjetom razmišljati o svojim djevojačkim uvjerenjima o vječnim ljubavima koje ipak (ne)postoje.

Ako kažem da ću se vezati jednom i do kraja života, možda se ureknem ovim tekstom, a preventive radi, ne bih željela da ovo za koju godinu zvuči pomalo licemjerno.


Andrea Kljajić je studentica prava, provincijalka pod svjetlima velegrada, kozmopolit otvorenog srca i uma, serijski monogamna ovisnica o ljubavi, zaljubljenik u poeziju Miroslava Antića, gracioznost Audrey Hepburn i filozofiju Jean Paul Sartre-a. Ona je vječiti sanjar inspiriran pisanom riječi i ostarit će u kutiji modnih časopisa, knjiga, CD-a i cipela.

Comments