Skoro godinu dana je prošlo od kad smo se, kao društvo, suočili sa još jednom vrstom nasilja nad ženama. Verujemo da se takve informacije ne prevaziđu i prežale nikad, već samo probude želju da se još jače borimo da zaštitimo buduće generacije devojčica i dečaka. Ali, taman kada pomislimo da smo uspeli da pobedimo u nekim borbama, tehnologija nas ponovo iznenadi straobalnim novim načinima da ugrožava privatnost svojih korisnika. Stranicama je osvanuo novi vid veštačke inteligencije koja, zastrašujuće realno, “skida” žene na fotografijama. Svet postaje jako strašno mesto a to potvrđuju deepfake i nudification programi i aplikacije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Inspiring… 🌈 (@creativeinspomagazine)

Deepfake i nudification – o čemu se radi?

Deepfake je vid veštačke inteligencije koja se koristi kako bi kreirala situacije i događaje koji se nikada nisu desili, kada program deepfakea skenira fotografije. Ovakav bi program zaista mogao da doprinese forenzici ili medicini, ali se on komercijalno koristi u druge svrhe. Nažalost, ova se tehnologija najviše koristi kako bi se stvarala pornografija bez pristanka. Ne možemo da negiramo – žene su velika meta deepfake-a. Do sada čak 90% otkrivenog deepfake sadržaja čine žene.

Neko bi pomislio da je u pitanju program koji iziskuje od korisnika visoku tehnološku pismenost, ali to zapravo nije slučaj. Programi i aplikacije koje obrađuju podatke na ovaj način s vremenom postaju sve sofiticiraniji i jednostavniji za korišćenje. Određeni sajtovi, na kojima je moguće angažovati nekog da obavi deepfake umesto vas, su u prvoj polovini 2021. prijavili čak 38 miliona ovakvih zahteva. 38 miliona puta je neko ugrozio nečiju privatnost i seksualno ga uznemiravao. 38 miliona žrtava.

Comments