Kad izbor nije došao baš do života i smrti, primat se obično vrti u krugu sagrešenja i pokajanja. Vrlo bih im obezbedila jedan bič i ćeliju u kojoj će da se obračunaju sa svojim demonima na stari hrišćanski način, ne opterećujući ikog drugog da im određuje kaznu i da je izvršava. Grešnici obično smatraju da je dovoljno da se izvine, da kažu da su se pokajali i smatraju da žena koju su ponizili, zgrozili i zgazili, samo treba da pređe preko toga i da će zatim biti sve u redu. Valjda zato što je u njihovom primatskom svetu uobičajeno biti primitivan, ponašati se divljački, surovo i sebično prema bližnjima i ne pada im na pamet da u drugim svetovima postoje brižni i posvećeni odnosi među ljudima i da su tamo takve stvari strašne, povređujuće i možda neoprostive.

Samo što ne postoji taj njihov primitivni i naš, sofisticirani svet, oni nisu podeljeni, nego pomešani. I kad nekome pružiš svaku šansu da postane deo tvog sveta – boljeg, plemenitijeg, kulturnijeg, civilizovanijeg – on obično tu šansu odbaci jer je i ne prepozna, ali zato tebi pruži svaku šansu da iskusiš svet primitivnih i sirovih emocija, koji ne bi ni štapom takla, da ti nije smrskao srce, samopoštovanje, osećanje pristojnosti i izvesnu nevinost, koja se u primitinom svetu smatra naivnošću i glupošću.

Tako da znaš. Ako ti je neko koga si prihvatila i zavolela, poverovala mu i predala mu se, uništio svu čednost i uopšte ne vidi svoj zločin, nisi psihopata kad osećaš žeđ za njegovom krvlju. Samo se nešto u tebi seća pravde, one najprimitivnije.

easton oliver 569380 unsplash Nisi psihopata ako bivšem želiš sve najgore

Pročitajte još i ovo:

Znaci da vaša veza ubrzano vodi – nikuda (1. deo)

Znaci da vaša veza ubrzano vodi – nikuda (2. deo)

Koliko dugo veza treba da traje pre nego što odlučiš da je gotovo?

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.unsplash.com

Aleksina Đorđević

Comments