Mnogo nesporazuma među ljudima nastaje zato što svako nešto podrazumeva, a u nekom konfliktnom trenutku ispostavi se da uopšte nismo podrazumevali iste stvari. Nečiji sistem vrednosti podrazumeva da će vam neko ukazati na problem, a taj neko podrazumeva da vi sami to treba da uočite.

Kad ste sa nekim u vezi, potrebno je vrlo malo vremena da vas različita podrazumevanja dovedu u neprijatne sutuacije.

Daleko više vremena potrebno je da usvojite neke zajedničke vrednosti i izgradite zajednička podrazumevanja.

Ona vode u rutinu, a rutina je neophodna da bi sistem funkcionisao.

Isto kao što je neophodno s vremena na vreme dovesti u pitanje sve podrazumevano, da biste protresli rutinu i uzdrmali sistem.

Koliko da proverite mesta koja su fleksibilna, mesta koja su stabilna i mesta koja se ruše.

Možda otkrijete fleksibilnost tamo gde je niste očekivali, a ruševine tamo gde ste podrazumevali stabilnost.

125 1dvf fashion 3375 Ništa se ne podrazumeva

Ko zna šta vi podrazumevate pod poverenjem i poštovanjem, a ko zna kako to tumači vaš dečko!

Dakle, vaš dečko podrazumeva da nećete hteti sa njim na utakmicu, pa vas i ne zove. A vi podrazumevate da on ne želi da vi idete sa njim, pa i ne pitate. Ali ste se ipak uvredili, jer podrazumevate da je mogao da vas pita, makar iz kurtoazije. Ne mora baš toliko očigledno da se raduje što ide da se razulari negde gde mu nećete smetati.

On primećuje da ste nešto nadrndani i podrazumeva da to ima veze sa utakmicom. A ono što on vidi jeste da vi ne volite da se on dobro provede bez vas, podrazumeva se, zato što ste posesivni i ljubomorni, a i ne znate šta ćete sa sobom. A možda ste i u PMS-u.

I tako, on vam se sklanja s puta i pazi da ne bude na meti, a vi osećate kako vas zapostavlja i ignoriše. Strahujete da ste mu već dosadili, preispitujete se, nesigurni ste, a ljubomora i posesivnost dižu svoje ružne glave i keze vam se u zabrinuto lice.

Toliko tripovanja zbog podrazumevanja!

Onog sa početka priče. Da neko treba da kaže, a da neko treba sam da primeti.

Što je najgore, najgore pretpostavke proizašle iz podrazumevanja, obistinjuju se!

Vi stvarno pokazujete ljubomoru i posesivnost, dokazujući time da su njegove pretpostavke tačne.

On vas stvarno ignoriše, obistinjujući vaše strahove.

I to je samo jedan primer. Sigurna sam da možete da dopišete još mnoge, iz sopstvenog iskustva.

Upotrebite ga! Setite se da ništa ne treba podrazumevati i da je bolje ispasti glup i nasrtljiv, pa insistirati da se sve kaže i objasni, nego gomilati pogrešna ubeđenja, dajući im zalet i snagu realnosti.

Sve do onog momenta, dok revoltirani ne kažete sami sebi eto, znala sam, suočeni sa najgorim ishodom situacije koja u suštini nije ništa drugo nego tripozna konstrukcija na osnovama koje jedno zašto i jedno zato mogu da sruše jednim udarcem nepodrazumevanja.


Aleksina Đorđević

Comments