Veza bez obaveza je tvorevina kojom pokušavamo da nadomestimo manjak hrabrosti da se predamo i ostvarimo duboke odnose. Instant ljubav “za poneti”, za široku potrošnju. Imamo nekog, ali nas to ne obavezuje. Ne moramo da činimo nikakav napor održavanja odnosa i negovanja ljubavi, samo „pokupimo kajmak“ i rešili smo pitanja srca – neće nam se slomiti, osigurali smo se od povređivanja. Samo, to nije ljubav. Odnosi, naravno, ne moraju imati nikakve veze sa ljubavlju, ljudi se mogu udružiti iz milion praktičnih razloga i odnos može opstajati i bez ljubavi. Ali čak i u takvom odnosu, neminovno se vežete za nekoga sa kim provodite vreme i delite život, a verovatno ga i zavolite. 

Ako ne spadate u one koji ne pokušavaju da se zaštite i preduprede komplikacije koje donose snažna i duboka osećanja, ako rizikujete predajući se i prepuštajući se i obično završite slomljenog srca, mora da ste ludi. Osim što niste. Ludo je shvatati odnose tako površno i neozbiljno i uplitati se u odnose u koje nismo spremni da ulažemo, ulaziti u veze bez odgovornosti i obavezivanja. Ponekad osećate da ste kažnjeni zato što ljubav shvatate ozbiljno, što ne želite odnose bez ljubavi i vezanosti i što se dajete u svakom odnosu (i vezujete se), pre nego što ste utvrdili da li ste na bezbednom terenu. Samo, u ljubavi nema bezbednog terena i veze bez obaveza zapravo ne postoje. 


Možete biti sa nekim ko vam je jasno stavio do znanja da ne želi ništa ozbiljno, samo vi to niste u stanju da razumete, jer ne znate kako je moguće biti u neozbiljnoj vezi. Zašto biste uopšte počinjali nešto, ako ne želite da vidite kuda to može da vas odvede? Vi ne umete da budete u nekom odnosu, a da ne osećate povezanost, da ne izražavate brigu, da ne pružate oslonac i podršku, jer je za vas normalno da budete tu za nekog sa kim imate nešto. Šta je to nešto? Za drugu stranu to je možda samo seks, laka zabava pred spavanje, neko sa kim će provesti vreme kad nemaju šta drugo da rade, osetiti malo ljudske topline i nežnosti, a onda će, nahranjeni time, živeti svoj život, u kome nema mesta za vas, jer vaš odnos je samo stanica na njegovom putu. A za vas je nenormalno da sa nekim delite krevet, provodite vreme i iskazujete nežnost, a da to ne shvatate ozbiljno. I vi ste u pravu. To jeste poremećeno i bizarno, glupo, površno i neodgovorno. Svako ljudsko biće zaslužuje poštovanje i prihvatanje, a naročito ono sa kojim delite krevet. Niste vi ludi što se vezujete i odgovorno ulazite u svaki odnos, lud je svet koji je izmislio veze bez obaveza i „samo seks“ varijante.  

Comments