Čak i kad kreneš sa kraja liste i odmah osetiš olakšanje, jer si se oslobodila tereta, balasta koji te je dugo pritiskao i osećaš kao da ti je kamen pao sa srca, biće tu još neprijatnih i opterećujućih osećanja za procesuranje, shvatanje i prihvatanje. Ako je partner inicirao raskid, a da to uopšte nisi očekivala, fizičke i psihičke simptome raskida osetićeš u punoj meri.

Telesna bol

Kad ti neko nanese emotivnu povredu – izjavom da želi da raskinete – osećaš ubodnu bol u predelu srca. Kao da te je nešto probolo kroz grudi, ili kao da te neka ruka ščepala za srce i steže. Naučnici se slažu da emotivna bol uzrokuje fizičku i da slomljeno srce nije samo pesnička igra reči, već fizičko stanje slično srčanom udaru. Slobodno popij nešto protiv bolova – jer su ovom prilikom angažovani isti receptori u vašem telu, kao kad pretrpiš udarac, posečeš se, slomiš nogu – kažu lekari.

Prolaziš kroz zavisničku krizu

Kao kad se odvikavaš od pušenja, ili skidaš sa droge ili alkohola – emocionalna zavisnost se teško prekida i možda ćeš iskusiti sve grozne simptome krize. Nedostatak hormona koji hrane tvoj unutrašnji sistem za zadovoljstvo i nagrađivanje, izaziva glad, žudnju i pomamno stanje u kome će ti možda biti potrebna pomoć medikamenata, kao i pomoć terapeuta.

Mršaviš ili se gojiš

Posle raskida se često drastično menja težina – ili se vidno ugojiš, ili dosta smršaš i to bez ikakvog napora i dijete. U tvom mozgu, kortizol i adrenalin igraju “na male golove” i driblaju ti organizam vučjom glađu ili potpunim gubitkom apetita.

Comments