Do pre nekoliko godina, tačnije do proleća ove godine, glavna fora bila je da izlazite sa tri drugarice, dok hodate u štiklama za koje zamišljate da su Manolo ili Choo, dok sedite po popularnim mestima, cirkajući Cosmopolitan (za koji su vas odrali) i dok psihološki analizirate nesrećne muškarce, sa zaključkom “sve je to stoka, al’ moram i da se udam“. Onda se na malim ekranima pojavila prikladnija, svežija, ekscentričnija serija, na koju su svi, koji ranije nisu znali za nju, odlepili i u roku od mesec dana pogledali sve sezone na netu.

Dok su se u onoj staroj, žene zapravo borile za položaj u društvu, kroz obrazovanje i rad, ovde je raskalašnoj omladini sve već dato (osim jednom “sirotanu“, mada i taj postane bogat, dok si rek’o xoxo), a na njima je da to što bolje iskoriste.

Kao i u gotovo svim američkim tinejdžerskim serijama i ovde junaci odokativno imaju po dvadeset pet godina. Serija je obeležena trostrukim P : Plavuša – Par – Pojasniti.

Plavuša, od koje sve počinje, a koja bi trebalo da bude glavni pozitivan junak, (iako je publika drugačijeg mišljenja) neprestano deluje zabrinuto i napućeno, možda zato što se sve vrti oko njenog života, štampanog na žutom papiru.

serena Nova priča sa Menhetna

Onda je tu i par, čija jača strana češće izgovori svoje ime u toku dijaloga, nego Džastin Biber (Justin Bieber) bejbe, u  mega hitu. Lepšoj strani je mozak ostao u onom stadiumu detinjstva, kada devojčice kapiraju da su kraljice i princezice ako muče decu oko sebe i zubima im kidaju Barbike, a za odrasle se učtivo osmehuju sa mašnicama na glavi.

Došli smo do trećeg P, a to je pojasni – jednostavno, ako vam se često desi da u toku gledanja pomislite “šta koji…“, ne brinite niste jedini, ali to je tako jer se svako od njih kreće na sve strane, svako spletkari u toj meri da bi scenaristi španskih serija, mogli da ukradu malo od njujorških kolega i apsolutno svako, bez obzira kakva flegma od čoveka bio, u nekom trenutku postane neverovatno važan.

Sada je fora oblačiti se što ekskluzivnije, sjajnije i posećivati samo ona cakleća mesta. Gde god da sednete, procvrkućite o tome, kad već nemamo neku domaću nolajferku, koja bi uz pomoć drugih izveštavala o vašim spektakularnim životima uz slatke komentare. I očekujte sledeću sezonu…


Jelena Vorkapić živi život rokenrola, iako se prima na elektroniku i hip-hop. Mnogo voli Quentin Tarantina, domaću kafu i caffe latte, Lucky Strike, festivale, filmove, fotoaparate, da razmišlja britanskim akcentom, manekenke sa harizmom, geekove i vesele ljude.

Comments