Iako je egocentrizam normalan u nekom periodu odrastanja, kod današnjih generacija je, čini se, egocentrizam postao glavna osobina svih. Važno je da su oni zadovoljni, a druge ko pita.

Ljubav je postala takmičenje, ali ne takmičenje u tome ko će na što originalniji način zavesti neku devojku ili momka, već takmičenje u tome ko će više da ih ima. Takvo rivalstvo je uvek postojalo među muškarcima i bilo je slatko, ali se danas pretvara u apsurd koji zabrinjava.

Kompromisi više ne postoje – ni u svakodnevnom životu, ni u vezi. Ili će biti onako kako meni odgovara ili neće biti nikako! I tako dolazimo do toga da se brakovi raspadaju nakon prve svađe, veze raskidaju zbog jednog bezazlenog pogleda, dok i jedna i druga strana na kraju bivaju razočarane i svoje frustracije leče na najgori mogući način.

nove generacije ljubav 2 Zašto nove generacije ne znaju da vole?

Ovo nas vodi do ključnog problema u vezama danas – svi traže savršenstvo, iako ni oni sami to nisu. Imaju u svojoj glavi bajku, zamišljaju svog idealnog partnera, traže “dlaku u jajetu”, a onda kada ne nađu takvog idealnog, nailazi razočarenje u sebe i u ljubav. Zato ćete mnoge čuti kako misle da su nesposobni da vole ili da su, pak, drugi nesposobni da vole njih i sve zajedno prerasta u jedan začarani krug iz kog kao da nema izlaza, a rešenje je na dohvat ruke!

Moramo imati racionalan stav o svemu, pa i o ljubavi. Osim toga, moramo poštovati ljude, ili bolje rečeno, naučiti da ih poštujemo. Moramo prestati da tražimo partnere koje ćemo posmatrati samo kroz njihove mane. Moramo naučiti da je ljubav kompromis, da se ona ne događa preko noći, već da je za nju potrebno vreme i da partner ne treba da nam bude dežuran krivac za sve, već neko sa kim ćemo doživeti najlepše i, neizbežno, najteže trenutke u životu.

Još uvek ima vremena da menjamo trenutno stanje, ali moramo najpre početi od sebe!

Jasna Đorđević

Comments