Dok s jedne strane napercise, deluje kao marketinški trik i samo još jedan način da teretane i fitnes centri privuku još ljudi, s druge, nauka potvrđuje dobrobiti spavanja u toku dana. Tim naučnika sa Allegheny koledža u Pensilvaniji je nedavno sproveo istraživanje na grupi učesnika koji su imali 45ominutnu dremku u toku dana i rezultati su zadivljujući. Ne samo da su ti ljudi odmorniji, već su naučnici potvrdili da se oni koji dremaju popodne mnogo bolje kontrolišu i upravljaju stresom od onih koji ne. Ova studija je dopunjena i kalifornijskom te je sa Berklija stigao i dokaz da oni koji spavaju u toku dana time zapravo poboljšavaju svoje sposobnosti učenja, razumevanja i pamćenja. Naravno, sve i da nema naučne potvrde, dovoljno je reći da kratka dremka čini da se osećaš odlično, i da na kratko stavlja “to do” listu na pauzu i predstavlja ultimativni beg od obaveza.

Iako Napercise prvenstveno doprinosi poboljšanju unutrašnjeg stanja, smirenju i većoj produktivnosti, činjenica je da se i tokom spavanja (neverovatno ali tako je) takođe gube kalorije. Magična formula za trošenje kalorija tokom sna je 0.42 kalorije (prosečna količina koju svaka osoba sagori na svakih pola kilograma svoje težine, u roku od jednog sata sna) na svakih pola kilograma ukupne težine. Dakle, ukoliko imaš 60 kilograma recimo, za sat vremena dremke to je oko 50 kalorija dole. Da, naravno da je malo, ali ako uzmeš u obzir da se na pretrčanih 1.5 km izgubi u proseku oko 100 kalorija, mene ako pitate, ovo je mnogo bolja opcija.

Nažalost, ovaj fitnes klub je tek počeo sa radom na jednoj lokaciji i to u Velikoj Britaniji, ali nadamo se da će ovaj trend početi da se širi i kroz Evropu stići i do nas. Do tada ćemo pretpostavljam, morati da se zadovoljimo popodnevnim dremko-vežbanjem kod kuće.

spavanje 2 Novi fitnes trend: Spavanje!

Pročitajte još i ovo:

Trikovi za mršavljenje za ekstremne lenštine

Kratko i jasno: 26 saveta za lako mršavljenje

Kako da koristiš kokosovo ulje za mršavljenje?

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.unsplash.com

Tea

 

 

Comments