Radite na pravilnom sedenju i stajanju

Pravilno držanje je zaista pola zdravlja, a s obzirom na to da mnogi od nas svakodnevno rade za računarima u ne baš zavidnom telesnom položaju – držanje nam gradacijski postaje sve gore i gore. Ovo biste ipak mogli sprečiti na vreme time što ćete ojačati mišiće koji vam pomažu da vam telo ostaje u pravilnom položaju. Jače mišiće i pravilnije držanje možete postići svakodnevnim držanjem šipke iza leđa, koju ćete pridržavati laktovima, ili kupovinom gumene trake koju ćete staviti oko butina i blago zatezati pomeranjem butina.

Obratite pažnju na tehnike disanja

Ukoliko ste do sada u životu praktikovali jogu ili meditaciju, i sami znate koliko je disanje značajno. Što više kiseonika unosimo, to naš organizam može bolje da reguliše stres u neprijatnim situacijama, tako što nam opušta mišiće. U ovom slučaju definitvno vidimo značenje poslovice “u zdravom telu, zdrav duh” i zato je, ako niste do sada, pravo vreme da naučite tehniku disanja iz dijafragme. Kako biste uvežbali ovu vrstu disanja, lezite na pod a noge u dijagonalnom položaju naslonite na zid, a zatim duboko udišite i polako izdišite vazduh.

Učinite vežbanje zabavnim umesto stresnim

Naravno, nije dobro za vas ni da se preterano forsirate i terate na vežbanje, jer ukoliko to radite sa velikom neprijatnošću, nećete se osetiti ni psihički ni fizički bolje. Zato, ako niste već u raspoloženju za vežbanje, možda je trik u tome da sebi vežbanje pokušate da učinite zabavnim. Pustite svoju omiljenu pesmu ili deo iz nekog filma u kojem ima đuskanja, i jednostavno se prepustite ritmu. Ne morate čak raditi ni konkretne vežbe, jednostavno plešite, istežite se i pokušajte da osetite svoje telo. Njemu će to prijati, a samim tim vaše telo će lučiti endorfine i osetićete nalet sreće i uzbuđenja, a pritom ste i provežbali!

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Jovana

Comments