Kako da dobar seks uvedeš u rutinu sa svojim partnerom? Koliko god on bio otvoren, nežan, strpljiv i strastven, možda ne pogađa svaki put kad je šta od toga najpotrebnije i kojim redom. Tvoje uživanje u seksu je pre svega tvoja odgovornost i tvoje zadovoljstvo, a ako u bilo kom domenu seksualnih aktivnosti nema zadovoljstva i uživanja (a ima dilema, stida, prećutkivanja i čekanja da se nešto samo od sebe desi) onda je vreme da sa sobom ozbiljno porazgovaraš o najbitnijim pitanjima seksa.

Predigra

On negde zna da je predigra važna, ali ako ti ne znaš i ako tolerišeš “zbrzavanje” jer je on baš u strasnom fazonu (a ti nisi), neće ići baš glatko. Nekad je slatko da se kresnete na brzaka, a to je situacija koju oboje treba da prepoznate i da je rado iskoristite – to je trenutak za eksplozivnu strast. U svim ostalim trenucima, uglavnom je najbolje da možeš da se opustiš i uživaš u predigri koliko god ti je potrebno, da budeš spremna za akciju. Reci mu šta da radi.

Gde i kako da te ljubi, kako da te miluje, kako da tretira tvoje bradavice i tvoj klitoris. Podstakni ga uzdasima uživanja i kratkim instrukcijama. Svaki muškarac uživa da vidi svoju partnerku uzbuđenu i predanu i da joj pruži zadovoljstvo, zato ga uputi i omogući mu da uvek bude svestan toga – koliko ti uživaš u predigri i koliko si posle nje aktivnija, uključenija i spremnija za ono što sledi.

Nisi dužna da uzvraćaš usluge

Ali ako ga nagradiš oralnim seskom, ili njegovom omiljenom pozom, nakon što ti je omogućio da se opustiš i naložiš koliko ti je potrebno, ili ti priuštio orgazam, dva, tri, učini to sa radošću, jer želiš da mu uzvratiš, a ne jer mu duguješ. Takođe, nisi dužna da pristaneš na seks kad ti do toga uopšte nije, ali ako ipak odlučiš da se baviš seksom, iako nisi naročito raspoložena, onda uđi u to kao da si baš jedva čekala. Nemoj se seksati preko volje, ali ako rešiš da to činiš, pronađi volju i uključi se, odnosno, prepusti se senzacijama i odbaci sputavajuće misli o tome kako ti sigurno neće ići, ali kad je već njemu toliko stalo, nema veze. Ima veze. Jer nema razloga da svaki put ne uživaš najviše što možeš. Dakle, ili nemoj imati sesk, ili zaboravi da to nisi htela, ako si se već svukla.

Pronađi odgovarajuću kontracepciju i odgovorno je koristi. Ako su to kondomi, imaj uvek kod sebe barem jedan. Ako piješ pilulu, neka te alarm na telefonu podseća da je uzmeš na vreme. Ako koristiš filmove i pene koji se rastapaju u vagini, obrati pažnju kako na njih reaguješ, jer neki od sastojaka ovih kontraceptiva mogu da stvore iritaciju i izazovu upalu bešike. Znaj da u nezaštićenom seksu ti rizikuješ svoje reproduktivno zdravlje i da ćeš kroz sve što te snađe morati sama da prođeš – bez obzira na podršku partnera, ako rešiš da se oslobodiš neželjene trudnoće, to ćeš ti preživljavati, telesno, psihološki i emotivno, kao i ako navučeš neku polno prenosivu infekciju ili bolest. Njihova odgovornost se svodi na to da umeju da nameste prezervativ (ali nije sigurno da će ga imati kod sebe) i da “ga” izvuku na vreme, što je i dalje dosta popularan i kao i uvek, dosta nepouzdan metod sprečavanja začeća.

Ne glumi uživanje

To je uvek destruktivna ideja – ako glumiš zadovoljstvo, odričeš se stvarnog zadovoljstva, lažeš partnera i stvarno ne postižeš ništa, osim nagomilavanja naboja nezadovoljstva. Seks bi u svakom trenutku trebalo da bude radostan i pun uživanja, ne bi trebalo da ga trpiš – nikad. Nezadovoljavajući seks može da se popravi i postane zadovoljavajući, ali ako se praviš da nije nezadovoljavajući, onda se nikada neće popraviti sam od sebe. Ako je on ubeđen da ti uživaš, nastaviće da radi to što ti zapravo ne prija – nema načina da sam shvati jer mu ti stvaraš lažnu sliku. Bolje mu reci šta te pali i onda mu pokaži koliko stvarno uživaš u onome što voliš.

Budi otvorena za eksperimente

To ne znači da treba da pristaneš na trojku, ili grupni seks, ako ti je to odbojno, niti da treba da izvodiš ne znam kakve akrobacije i perverzije. Ponekad promena poze donosi pomeranje granica – kad se dovoljno opustiš sa partnerom u koga imaš poverenja i otkriješ da možeš da doživiš orgazam u nekoj pozi za koju si mislila da ti ne odgovara, ili da te uzbuđuje neka stimulacija ili situacija prema kojoj si bila skeptična – to je sve posledica otvorenosti za eksperiment. Ako partner nešto predlaže, prosto ostani otvorena za taj predlog – recimo, da snimite svoj pornić, da probate neku seks igračku, da zajedno masturbirate – lako možeš da utvrdiš da li ti je to zanimljivo i uzbudljivo, a ako nije, možeš da prekineš sa tim. A to je dogovor koji treba da postigneš najpre sa sobom, a zatim i sa partnerom.

Izvor fotografija: www.instagram.com

Brankica Milošević

Comments