Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR obeležilo je, pod pokriviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, i ove godine Svetski dan dece obolele od raka dobrotvornim događajem na Trgu Republike, a simbolično su i pušteni baloni u preko 20 gradova: Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Smederevu, Čačku, Ivanjici, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi, Smederevskoj Palanci, Leskovcu, Bačkoj Palanci, Požarevcu, Valjevu, Novom Pazaru, Vranju, Aleksincu, Pirotu, Prokuplju, Malom Zvorniku i na Ubu.

Beogradski bubnjari sa Dragoljubom Djuricicem Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Posetioci su imali priliku da kupe balone i druge promotivne artikle, a sva sredstva prikupljena tokom akcije biće usmerena na veliki projekat izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu.

“Poučeni ličnim iskustvom iz perioda kad su se naša deca lečila, svesni smo koliko su uslovi i kvalitet nege na hemato-onkološkim odeljenjima od krucijalnog značaja za ishod lečenja. Niško odeljenje će biti prvo dečje hemato-onkološko odeljenje u Srbiji “po meri deteta”, po evropskim standardima.“ – izjavio je gospodin Todor Mančić, Predsednik NURDOR-a i pozvao sve ljude dobre volje da se u skladu sa svojim mogućnostima priključe NURDOR-u i pomognu u borbi za stvaranje uslova zahvaljujući kojima će deca obolela od raka imati veće šanse da pobede ovu opaku bolest.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR osnovali su 2003. godine roditelji, lekari, medicinsko osoblje i volonteri sa ciljem da pomognu deci i njihovim porodicama koji se suočavaju sa rakom.

Bojana Stefanovic Obeležen Svetski dan dece obolele od raka Lena Bogdanovic Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Urađeno do sada:

Do sada, u prethodnih dvanaest godina otvorene su dve podružnice u Novom Sadu i Nišu, opremljene tri igraonice na hemato-onkološkim odeljenjima, a u pet Roditeljskih kuća u centrima lečenja: tri u Beogradu, jedna u Novom Sadu i jedna u Nišu, obezbeđen je besplatan smeštaj za više od 250 prodica iz Srbije i regiona.

Jedan od najznačajnijih poduhvata Udruženja, bilo je omogućavanje rehabilitacije malih pacijenata o trošku države, što je ostvareno izmenom zakonske regulative.

Održano je 11 NURDOR-ovih i preko 10 gostujućih rehabilitacionih kampova za decu i mlade, šest edukacija za medicinsko osoblje sa svih pet hemato-onkoloških odeljenja u našoj zemlji kao i preko 10 edukacija za volontere tokom kojih je obučeno više od 700 ljudi. Takođe, za roditelje je organizovano preko 500 edukativnih radionica i isto toliko kreativnih za mališane na lečenju.

U sklopu aktivnosti NURDOR-a, izdato je preko 20 publikacija a u više od 250 navrata su sprovedene akcije za senzibilisanje javnog mnjenja. U aktivnosti udruženja koje ima više od 5000 prijatelja, uključeno je preko 500 porodica.

Zahvaljujući NURDOR-u, do sada je uloženo više od 120 miliona dinara i 32.000 volonterskih sati u unapređenje kvaliteta lečenja i života obolele dece.

Nurdor Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Potrebno uraditi:

Ipak, pred našim udruženjem se nalazi još mnogo posla i ulaganje u opremanje i rekonstrukciju hemato-onkoloških odeljenja, organizaciju rehabilitacionih kampova i novih edukacija.

Vizija udrženja je da, posle izgradnje novog niškog odeljenja, i sva ostala dečja hemato-onkološka odeljenja u zemlji dostignu evropske standarde i budu sa najboljim uslovima lečenja i nege malih bolesnka.

Takođe, neophodno je što pre omogućiti bolovanje roditelja do kraja lečenja. U ovom trenutku, maksimalna dužina bolovanja je 4 meseca a leukemija se po protokolu leči 105 nedelja.

Osigurati pravo pacijenta na dostojanstveno lečenje, jer  80% odeljenja nema smeštaj za roditelje u bolnici, nemaju dovoljan broj sanitarnih čvorova, kao  ni dovoljan broj psihologa, socijalnih radnika, medicinskog i drugog osoblja.

Omogućiti školovanje za decu srednjoškolskog uzrasta tokom lečenja. U ovom trenutku za njih ne postoji nikakav vid nastave.

Otvaranje nacionalnog pedijatrijskog kancer registra, koji je osnova svakog programa za lečenje, ishod i dugo praćenje u pedijatrijskoj onkologiji. U ovom trenutku, kod nas ne postoji sistem dugog praćenja nakon izlečenja.

Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli: Messer Tehnogas , Direct Media, Fusion Communications, BIG print, DPC, Alma Quattro, Babbler Media, FUSH, All In One Copy Centar, Gradske uprave i Kancelarije za mlade gradova u kojima su organizovani događaji, brojni veliki i mali muzičari iz cele Srbije.

Malo znači mnogo u borbi za zdravlje naših mališana! Budimo zajedno uz njih!!!

Comments