Kineski centar Univerziteta “Džon Nezbit“ i Ambasada NR Kine u Republici Srbiji organizovali su otvaranje izložbe fotografija “Novi pogled na put svile“ i proslavu kineske Nove godine. Ova manifestacija održana je već treću godinu zaredom. Njen cilj je da se, zajedno sa saradnicima i studentima, obeleži najznačajniji kineski praznik – Festival proleća.

Goste su, u ponedeljak 1. februara, na početku programa pozdravili rektor Univerziteta “Džon Nezbit“ prof. dr Slobodan Pajović, kao i ambasador NR Kine u Republici Srbiji, Njegova ekselencija Li Mančang. Program je vodila direktorka Kineskog centra doc. dr Katarina Zakić.

IMG 8676 Obeležena Kineska Nova godina

Njegova ekselencija Li Mančang je rekao da je uveren da će sa Univerziteta “Džon Nezbit” izaći mnogo kadrova i studenata koji će govoriti kineski jezik.

“Normalno i dosta kineskih studenata koji će govoriti srpski i koji će dobiti diplomu Vašeg univerziteta”, rekao je Li, u obraćanju prisutnim zvanicama.

U programu su učestvovali studenti kineskog Univerziteta Hebei za strane studije koji pri Kineskom centru uče srpski jezik, kao i srpski studenti koji uče kineski jezik zajedno sa njihovom profesorkom dr Natašom Kostić. Pored njih, u bogatom programu inspirisanom kineskom kulturom i tradicijom učestvovali su i đaci OŠ “Kralj Petar II Karađorđević“, kao i srednja baletska škola “Lujo Davičo“ (koje su plesale odlomak iz baleta “Krcko Oraščić“).

IMG 8953 Obeležena Kineska Nova godina

Ove godine, prema kineskom kalendaru, slavi se Godina majmuna. Kineski zodijački sistem kaže da bi Godina majmuna trebalo da bude uspešna, a osobe rođene u ovom znaku odlikuje inteligencija, duhovitost, živahnost, hrabrost i kreativnost. Majmun je takođe prema kineskoj tradiciji simbol plemića, sreće i bogatstva.

Na kraju svečanosti, prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Ana Jovancai Stakić i prof. emeritus Miloš Šobajić uručili su ambasadoru Li Mančangu Šobajićevu sliku “Ruka prijateljstva“

Comments