Verovali ili ne, serija za koju ste sigurno čuli “Momci sa Medisona” (Mad Men) nudi mnoštvo korisnih saveta kako da startujete nekoga. Lepo je znati kako muškarci razmišljaju, ali isto tako smo obuhvatili i razmišljanje žena u tim situacijama kroz “on, ona” rubrike.

sslika12 Obuci se kao Joan Harris... razmišljaj kao Don Draper

Džoan Haris i Don Drejper

On:

Između gutljaja viskija i dima cigarete, gospoda “Mad Men”-a su, po svemu sudeći, veoma promiskuitetna. Te šezdesete su godine otrcanih fraza, što možete videti u klipu ispod.

U ovom periodu prošlog veka rečenica tipa: “Da li bi nekome smetalo da skinem pantalone?”, bila bi praćena slegnutim ramenima kao nešto slatko i šarmantno; isto tako fraza: “Okrenuću te za 360 stepeni, da će ti se zavrteti u glavi” – smatrana je izlivom romantike. S druge strane, izjava: “Mogu li da imam pramen tvoje kose” – jeziva je u svakoj deceniji.

Postoji mišljenje da su fraze za startovanje loš potez u bilo kojoj situaciji i vremenskom periodu. Retko ćete videti ženu kojoj će klecnuti kolena na: “Da li je bolelo kada si ispala iz raja?” Ukoliko morate, koristite originalniji pristup i prethodno osmišljene rečenice.

Ona:

Dame, postoje samo dve okolnosti kad su fraze za startovanje prihvatljive. Prva je kada on izgleda kao Don Drejper (Don Draper), a druga je ukoliko je evidentno da je i njemu neprijatno što je krenuo sa tako otrcanim pristupom, pa se automatski izvini i opravda daljim razgovorom. I u tom slučaju to treba da budu dobre fore za startovanje. Originalne, duhovite ili nekako povezane sa tim momentom.

Što se tiče dobrog načina na koji dame prilaze muškarcima… on ne postoji. Svaki pravi zreo muškarac želi da osvoji, ne da bude osvojen, a i ako ste uspeli da ga ubedite da vas odvede u stan to veče i slično, ta veza će trajati do prvih petlova. Budite dama koju nije lako osvojiti, tako bar to rade zanosne lepotice iz “Mad Men”-a.

On:

slika215 Obuci se kao Joan Harris... razmišljaj kao Don Draper

Gutljaji dobrog burbona ili viskija, uz dobro muško društvo

Ljubav prema dobrom viskiju je uvek dobrodošla, mada ne u meri kako to radi gospoda iz “Mad Men”-a, gde se žestina pije pre doručka, ručka, večere, na poslovnim sastancima, slavljima, sahranama – u svako doba dana, zapravo. Umereno, gutljaj dobrog burbona ili viskija pokazuje muževnost i svakako će impresionirati vašu partnerku.

Gospoda “Mad Men”-a vole da zapale Lucky Strike, koji je i jedan od najvećih klijenata u firmi. Pušenje je u to vreme bilo aksesoar koji se mora nositi. Međutim, dosta toga se promenilo u odnosu na situaciju danas, gde pušenje na prvom sastanku nije dobrodošlo, kao što je i generalno velika greška – što nam je pokazao Rodžer Sterling (Roger Sterling), kada je pretrpeo težak srčani udar.

Ona:

Ako volite da popijete – slobodno. Samo pazite, ne želite da se napijete, jer niko nikada nije seksi pijan. Da li ste ikada videli Džoun (Joan) kako se tetura i mrmlja svoje reči i da li je pijana Beti (Betty) ikada bila sexy Betty – ne. Dame “Mad Men”-a su uvek najprivlačnije sa jednim pićem u rukama.

Ako pričamo o tome šta je u čaši, muškarci se nekako uvek više lože na dame koje vole dobar viski. Don Drejper svojim damama uvek ponudi viski, kao neku vrstu testa. Da li možete da ispijete čašu viskija na eks, a da ne napravite zgroženu facu? Pušite na sopstveni rizik. Iako je šezdesetih bilo veoma privlačno svim muškarcma da vide ženu sa cigaretom u ruci, danas biste mogli privući samo određeni tip muškaraca, a to ne želite.

On:

Ako su u nečemu muškarci “Mad Men”-a posebno dobri, to je u oblačenju. Koliko god to bila samo američka serija koja se prikazuje na kablovskoj, uspela je da pomeri granice trenda – ako ni u čemu drugom, onda je bar vratila ljubav prema uskim kravatama, naočarima sa jakim okvirom i kosom zalizanom unazad. Postoji dosta modnih saveta za prvi dejt koje možete pokupiti gledanjem ove serije.

Gospoda:

slikaa3 Obuci se kao Joan Harris... razmišljaj kao Don Draper

Uvek sa stilom

Usredsredite se na odela – lepo skrojena, svedena i elegantna, sa opuštenijim krojem na ramenima i užim strukom. Uvek se opredelite za belu košulju. Ukoliko biste da ostanete sasvim verni stilu tog doba, šešir je uvek dobrodošao – nosi se samo spolja i skida se čim uđete u prostoriju.

Dame:

Opredelite se za uske elegantne haljine koje ističu obline. Takođe, kako serija zahvata i kasne šezdesete, u opticaju su i uske mini suknje jarkih boja. Uzmite u obzir i lep slameni šešir koji će savršeno ići uz kombinaciju, kao i mačkaste niske štikle.

Banana Republic je izbacio kolekciju pod nazivom “Mad Men”, koja vas vraća u modu tog perioda, pa možda baš tu nađete nešto što vam odgovara.

Ponekad su odelo i kravata malo previše formalni odabir, zato se odlučite za neki malo opušteniji izgled za prvi sastanak, kao što je, na primer, polo majica. Čak ni Don Drejper nije uvek u sakou i kravati. Danas imate veći odabir toga šta je primereno za prvi sastanak, pa odaberite nešto što najviše odgovara vašem senzibilitetu.

Ona:

Malo je komplikovano pratiti trendove koji su prisutni u seriji “Mad Men”, jer se baziraju na onom “zakopčana do grla” stilu. Danas je sve dosta manje formalno. Jeste li bili u operi nedavno? Opšti haos.

Ipak, dosta toga možete naučiti od Džoan, koja uvek bira uske elegantne haljine jarkih boja, ali nikada ne otkriva previše. Mala doza seksepila daleko će vas dovesti. Što se tiče mini suknje – Mislim, stvarno! Koga zezate, muškarci? Kada vidite damu u miniću, da li odmah pomislite: “Želim da joj zavirim pod suknju” ili “Želim da je oženim”? Dame, nema ništa loše u mini suknjama, sve dok nisu mikro mini. Guza je za ispod tuša, ne za javnost. I ukoliko niste građeni kao Megan Drejper (Megan Draper), pažljivo birajte top koji ćete iskombinovati sa minićem. I dame, znamo za bolje – nikako mačkaste štikle. Nikada.

Konačno, ako ste u Metovoj igri – sva ova pravila ne važe. Opredelite se za usku majicu, kao neformalan pristup. Na kraju krajeva, čak i Don Drejper odloži svoje odelo u nekim prilikama. Na plažu sigurno nećete ići u odelu i kravati.

U svakom slučaju, šta god da birate, birajte sa ukusom. Ako su vam ukus i stil glavne valute, nećete pogrešiti u odevanju, na koji god vremenski period da se oslanjate.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments