170 Odeća krojena kao umetnost: Comme des Garçons

Iz kolekcija proleće/leto 09, jesen/zima 11, proleće/leto 09.

Iza brenda Comme des Garçons (Kao dečaci) već nekoliko decenija stoji jedna od najpoznatijih žena u svetu mode – Rei Kavakubo (Rei Kawakubo). Iako se nije školovala za dizajnera, Rei je počela sa dizajniranjem odeće još 1969, i nakon nekoliko godina nastao je brend Comme des Garçons. Počela je sa kreiranjem odeće za žene, da bi 1978. dodala i mušku kolekciju. Uspeh izvan rodnog Tokija došao je sa izlaganjem kolekcije u Parizu 1981. godine. Zapad je bio u šoku nakon ove kolekcije, koju su mediji nazvali “Hiroshima Chic” jer priča priču o tragediji japanskog naroda, kao i zbog upotrebe crne boje, koja tada nije bila popularna.

255 Odeća krojena kao umetnost: Comme des Garçons

“Savršena simetrija je ružna, uvek želim da je uništim”

U to doba, Reina ideja da bi odeća trebalo da izražava nešto više od seksualnosti bila je gotovo nezamisliva. Umesto praćenja već ustaljenih načina dizajniranja odeće, Rei je donela nešto sasvim novo. Muškobanjaste haljine, izvrnute jakne i džepovi, materijal koji je često samo ogrnut oko tela, iskrzan, sa nedovršenim ivicama i rupama i asimetričnog oblika – sve su to odlike odeće Comme des Garçons. Paleta boja koju Rei koristi sastoji se iz mnogo crne, tamnosive i bele. Od osamdesetih počinje da koristi i jake boje.

355 Odeća krojena kao umetnost: Comme des Garçons

Detalji iz kolekcije za jesen/zimu 2009.

Iako je Rei najpoznatija kao dizajner odeće, njena umetnička vizija obuhvata i druge oblasti dizajna, od nameštaja, preko grafike, pa do enterijera njenih radnji.

Ono što ona želi da iskaže kroz odeću jesu različite emocije koje doživljava – bes, nada ili nešto drugo, i to iz različitih uglova. Smatra se da je Rei ključna figura u ponovnom definisanju seksualnog identiteta i ženstvenosti.

451 Odeća krojena kao umetnost: Comme des Garçons

"Sviđaju mi se ideje koje potiču iz različitih perspektiva. Želim da pronađem mesto koje niko drugi nije pronašao"

Godine 1998. Comme Des Garçons izbacuje svoj parfem “Odeur 53”, označen kao uniseks antiparfem. Bio je to proizvod najnovije tehnologije, koji je kombinovao mirisne note iz neživih materija – mirise koji se nikada ranije nisu upotrebljavali, kao što su miris svežeg kiseonika, zapaljenog kamena, pokošene trave, opranog veša koji se suši na vetru, peščanih dina, svežeg vazduha sa visokih planina, miris metala i laka za nokte.

543 Odeća krojena kao umetnost: Comme des Garçons

"Da bi nešto bilo predivno, ne mora da bude lepo"

Reini štićenici i modni naslednici koji su osnovali svoj brend jesu Đunija Vatanabe (Junya Watanabe) i Tao Kurihara (Tao Kurihara), a ponekad dizajniraju i za Comme des Garçons.

Njen rad inspirisao je nastanak jedne generacije dizajnera, među kojima su Martin Maržela (Martin Margiela) i An Demulmester (Ann Demeulemeester). Rei je bila dovoljno hrabra i da pokrene svoj časopis pod nazivom “Six”, a bila je i jedna od prvih dizajnera koji su kreirali kolekciju za H&M.

636 Odeća krojena kao umetnost: Comme des Garçons

“White Drama” kolekcija za proleće/leto 2012.

Preko divnih enterijera svojih radnji, pa sve do provokativne odeće i šminke koju manekenke nose na pisti, Rei Kavakubo uspela je da skrene pažnju modnog sveta i unese nešto novo na scenu kroz svaki aspekt svog stvaralaštva. Otvoren um i mnoštvo originalnih ideja doveli su do saradnje sa mnogim poznatim umetnicima i arhitektama, te je time uspela da se uvrsti među tri glavna avangardna japanska dizajnera, uz Jodžija Jamamota (Yohji Yamamoto) i Isija Mijakea (Issey Miyake).

728 Odeća krojena kao umetnost: Comme des Garçons

Kolekcija za jesen/zimu 2006.


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige, film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments