Nakon Madlen Vione (Madeleine Vionnet), Madam Gre (Madame Grès), Kler Mekardel (Claire McCardell) i ostalih sedam izuzetnih žena, našoj priči priključujemo još pet. Pet fantastičnih žena, koje su svojim radom napravile pravu revoluciju na modnom nebu.

Barbara Hulanicki (Barbara Hulanicki), osnivač kultne londonske radnje iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka “Biba”. Njena radnja je bila poznata po glamuroznoj odeći rock’n’roll perioda, koja se tu mogla pazariti po pristupačnim cenama. Pored toga, poznata je bila i po klijenteli koja joj je svraćala u radnju, među kojima su Dejvid Bouvi (David Bowie), članovi benda The Rolling Stones, Marian Fejtful (Marianne Faithfull). Takođe, ona je prva koja je zaposlila petnaestogodišnju Anu Vintur (Anna Wintour), kao asistenta prodaje.

Fotografija br.11 One su promenile modu zauvek (3. deo)

Barbara Hulanicki – Biba

Meri Kuant (Mary Quant). Ukoliko volite mini-suknje i vruće pantalonice, ovoj ženi bi trebalo da se klanjate (a i muški rod), jer ih je ona izumela. Tako je stvorila ne samo smele i seksi odevne predmete, već je potpomogla liberalnije shvatanje mode na koje su kasnije nastavili da se nižu razni stilovi.

Fotografija br.12 One su promenile modu zauvek (3. deo)

Meri Kuant

Sonja Rajkel (Sonia Rykiel), najpoznatija je po svojim mekanim haljinama i džemperima, najpoznatiji joj je džemperčić “siromašni dečak” (poor boy), koji se 1967. pojavio na naslovnoj strani magazina “Elle” i doneo joj slavu i nadimak Kraljica pletiva.

Fotografija br.13 One su promenile modu zauvek (3. deo)

Sonja Rajkel

Ketrin Hemnet (Katharine Hamnett) jedna je od prvih dizajnerki koja je u modu unela svest o spasavanju planete. Njene bele majice sa ispisanim porukama pre dvadeset godina napravile su pravi bum i inspirisale mnoge kasnije modne dizajnere.

Fotografija br. 14 One su promenile modu zauvek (3. deo)

Ketrin Hemnet

Rei Kavakubo (Rei Kawakubo) osamdesetih godina prošlog veka napravila je revoluciju na pariskoj modnoj sceni uvodeći japanske detalje u zapadnjačku visoku modu.

Fotografija br.15 One su promenile modu zauvek (3. deo)

Rei Kavakubo

Prethodne tekstove iz ovog serijala možete pročitati ovde.


Mihajla Zečević. Živi u Beogradu i voli da piše. Ne koristi pero već tastaturu. Zato je i pokrenula blog “Belgrade fairy“. Nije zaljubljena u Rajana Goslinga i Pariz. Inspiraciju ne nalazi u Odri Hepbern. Ne voli vino, sneg i duge setnje pored mora.

Comments