Ne znam da li vam je nekada otac rekao da je zaljubljena devojka glupa kao guska. Meni jeste, davno. Tada, kad sam bila mlađa, nisam baš kapirala o čemu se radi, ali kako je vreme odmicalo i kako sam počela da upoznajem momke različite sorte i budem svedok različitih veza svojih drugarica, shvatila sam da je to poređenje sa guskom tačno.

Sve mi sanjamo o idealnim vezama, toplom domu i srećnom životu sa svojim dragim do kraja sveta i veka. Želimo savršenu romansu. Ali nekako, nikako da naiđemo na dasu koji će sanjati iste snove kao i mi. Ili, i da uspemo da pronađemo svoj poklopac (znate ono, svaka tegla ima svoj poklopac), savršena romansa ipak nekako ne biva. Sve je idealno u početku, a onda puf – čarolija nestaje u ponoć. Počinju svađe i komplikacije i naše iluzije da će sve biti u redu, samo da se ne rastanemo! Spremne smo da pređemo preko svega, da zaboravimo na sve, a naš prag tolerancije se srozava do najnižeg minimuma. Slepe od ljubavi ne vidimo da nas neko (čitaj – naš voljeni) cuca u zdrav mozak. E u tom trenutku mi, zaljubljene devojke, postajemo guske.

Ipak, ako smo dovoljno pametne i lukave, jer bolje je biti lisica nego neka tamo živina, savladaćemo mi sve prepreke i ostvarićemo svoje snove. Godine iskustva su nam nametnule mala, zlatna pravila koja nam mogu pomoći da iz komplikovane i teške veze pređemo na onu drugu stranu, gde cvetaju ruže i sve je kao u raju… Ah!

slika 18 Ono što svaka devojka treba da zna o vezama

Ljubav može da bude lepa i laka, samo ako sledimo nekoliko zlatnih pravila…

Igrajte se. Dosadno je biti odrastao sve vreme. Unesite malo svežine u vašu vezu. Razigranost i zabava održavaju vezu bolje nego bilo šta drugo. Ne dozvolite sebi da se smorite!

Muškarci su pod velikim uticajem svojih drugara. Pridobijte ih na svoju stranu! Ako oni misle da ste vi savršena žena, vaš dragi će vas još više voleti i retko će biti daleko od vas.

Ne razumeju svi romantiku! Umesto da se ljutite na njega, pokažite mu šta volite i šta on treba da radi. Zašto bi pravljenje romantične večere bio samo muški posao?

Saslušajte ga. Možda ima nešto pametno da kaže. Čak iako ne delite njegovo mišljenje, ispoštujte ga i saslušajte, a ne skačite odmah da se svađate. Kada on završi recite svoje mišljenje. Civilizovani smo ljudi, može se sve rešiti razgovorom.

Vi ne možete nikoga da menjate ako on to ne želi. Uostalom, ako niste zadovoljni svojim partnerom, zar ne mislite da bi trebalo da nađete drugog? Sa druge strane, ako je reč o nekim sitnicama, nemojte ništa da forsirate. Pokušajte da ukažete svom partneru šta ne valja, ali ako on ne želi to i da usvoji, možda mu nije stalo dovoljno do vas.

Comments