Kao što oni koji su predugo sami znaju, premda deluje da je okean pun riba, nije svak’ za svakoga. Pre nego što se upustite u vezu dobro je da znate šta vas sve čeka. Nisu sve veze iste, niti sve postavljaju iste zahteve pred vas. Stoga je dobro znati šta vam se sprema. Nije uvek lako odoleti niti je ovo priručnik kojim ćete izbeći da (opet) budete povređeni, ali pre ulaska u kavez s tigrom ili tigricom, dobro je biti pripremljen.

Prevaranti

prevara Opasne veze

Bogami, ovo neće na dobro izaći

Upoznajete ljupkog stranca (ili strankinju). Provodite sjajno veče. Ćaskate. Pijuckate ili šta već radite na mestu na kome ste se upoznali. A onda, gotovo usput, spomenu da su u vezi (ili braku). Oh, ne smeta im što flertuju s vama. Odgovara im šema, možda i nešto produženo, ukoliko se skapirate.

Znam, znam, ovako treznima, dok ovo čitate, čini se nemoguće da iko normalan uđe u bilo kakav odnos sa osvedočenim preljubnikom. Ali ipak, ljudi smo i nije lako odoleti, posebno ukoliko ste iz flerta već stupili u začetak veze. Morate znati da u odnosu s preljubnikom nikad niste prvi, jedini, posebni, bez obzira na to šta vam kažu i kako se ponašaju. Prevarili su svog partnera, koliki su izgledi da to učini i vama? A možda volite da vas povređuju? Mislite o tome.

Svađalice

svadja Opasne veze

Nije kul. Jok. Nipošto!

Početak veze vreme je za uzbuđenje, leptiriće, opijenost zaljubljenosti. Počesto se, međutim, događa da se spanđate s nekim, počnete da se zabavljate i otkrijete da nema onog blesavog “kuco-macanja”. Przničite, svađate se, onda se mirite, opet nailazite na prepreke, pa se pomirite. Tešite se da je seks pomirenja tako uzbudljiv, ali… opreznost!

Zaljubljenost je vreme za ljubav, ne za svađanje. Možda vam se čini da ste posebni, da ste par koji se snažno privlači čak i u sukobu, ali razmislite. U ljubavnom odnosu presudna je ljubav. Svađe i rasprave imaju svoju ulogu u odnosu, ali tek kasnije kad se sve uozbilji. Ne dozvolite da vam neko pije krv i živce zato što se slažete kao rogovi u vreći.

Sponzoruše

golddigger Opasne veze

Vukodlače, nisam mislila na takvu kopačicu zlata!

Ovde se misli na muške i ženske sponzoruše. Muškarci uživaju u ulozi onog koji drži lovu u rukama. Pa, zar je nešto loše biti onaj koji ima, koji partnerki pruža materijalnu sigurnost? Prošlo je, pak, vreme kada su lovani isključivo muškarci. Sve je više žena kojima nije neophodna finansijska zaštita. Na tu kartu igraju sponzori i sponzoruše. Na prirodnu potrebu lovana i lovatorki da kupuju partnere.

Lepo je starati se o partneru na svaki način. Lepo je kupovati im koješta i brinuti se i u materijalnom smislu. Ipak, dok ne zagazite dublje u bračne ili bračnim odnosima slične odnose, držite odvojene kase. Nedostatak odnosa sponzora i sponzorisanih je u tome što nikad nećete biti načisto da li vas zaista vole ili su tu da se ogrebu. Možda vam to i odgovara, ali nemojte posle da bude da vas nismo upozorili.

Najbolji prijatelji bivših

bracja Opasne veze

'Ej jarane, jarane... jarani smo mi...

Muškarci izmišljaju kodekse, a i žene imaju svoja pravila. Nikad s najboljim prijateljem ili prijateljicom bivšeg ili bivše. Premda ovo nije pravilo uklesano u kamenu, postoji jasan praktičan razlog zašto nije zgodno petljati se u odnose koji uključuju bivše. Kao što im sam naziv kaže, biviši i bivše trebalo bi da su prošlost.

Možda ćete se pravdati strašću, čak ljubavlju koja plamti između vas i prijatelja bivšeg, ali zapitajte se zašto ulazite u taj odnos. Pun je prtljaga i nelagodnosti s kojima morate da se izborite, a tu je i pitanje – zašto? Da li ste sigurni da je odnos iskren ili samo želite da ste u blizini bivšeg i nešto mu/joj dokažete. Možda samo hoćete da im napakostite? U tom slučaju – sram vas bilo.

Braća i sestre

twins Opasne veze

Jest, ovo ima samo u "Playboy"-u

Većina će odmah da se seti odnosa u kome bivši ima sestru ili brata na koga ste trznuli. Strešćete glavom i pomisliti: “joj, bljak!” Eh, tako je. Još veći tabu nego za prijatelja ili prijateljicu bivših partnera važi za braću i/ili sestre bivšeg. Opet, ludo srce ne bira i nema načina da vas odgovorimo.

Ali razmislite. Stupićete u odnos sa nekim ko je krv i meso vašeg bivšeg partnera. Brat ili sestra najbliži su rod, često bliži od roditelja. Svi su izgledi da će nastati džumbus. I manite se filmova u kojima se posle mnoštva peripetija ipak sve složi. Život je, nažalost ili na sreću, daleko tragičniji od ljubavnih komedija.

Matorac ili matorka

kuguar Opasne veze

Na zapadu matorke nazivaju kuguarkama. Divne zverke, zar ne?

Eh, s obzirom da i sam spadam u ovu kategoriju, bilo mi je veoma teško da napišem ovaj deo. Dakle. Ljubav ne poznaje granice, godine nisu prepreka, šta je to u današnje vreme desetak, petnaestak godina razlike, pa primeri su svuda oko nas, bla, bla, bla. Ali cvrc.

Drage dame. Bez obzira na to koliko vam je godina, njemu je mnogo više (inače nije “matorac” s tačke gledišta vršnjaka). Dakle, ne računam ono gore-dole godinu, dve ili tri. Pričamo o generacijskoj razlici. Elem, za njega ste i uvek ćete biti dete, klinka, pilence, pa makar mu bilo osamdesetak, a vama šezdesetak. Takva je ljudska priroda. Pitajte se šta zaista možete da mu značite. Pa, muškarci su đubrad koji ne poštuju žene ni kad su starije, a nekmoli kad su dobrano mlađe. Osim toga počesto se odnos s matorcem zasniva na sponzorstvu, a to smo gore već obradili. Elem. Manite se.

Dragi momci. Odnos sa starijom damom već je ušao u redovne tajne snove muškaraca u određenom uzrastu. Posebno otkako je savremena medicina, plastična hirurgija i kozmetika napredovala, pa se mnoge tete i bake dobro drže. Eh, da. Sećam se u jednoj anketi naš drugar (19) izjavio je da voli “matorke” (27), na šta smo svi umrli od smeha. Dakle, ne govorim o tome da srednjoškolci muvaju studentice, to je komedija. Govorim o ženama u najboljim godinama. Elem, neću vas lagati, to i jesu najbolje dame, te fantazija nije sasvim bez osnova. Ipak, ukoliko ne znate kako se ophoditi sa njima, bolje odustanite. Odnos sa matorkom je kao ples po minskom polju. Divno je i uzbudljivo, ali mož’ da izgubite nogu, kakav organ ili život. Osim ako niste u nekom kvazi-mama-sin odnosu u kom slučaju mogu samo da vam kažem – braaate!

Biseksualci/ke

3some Opasne veze

Ne budite blesavi, biseksualni partner ne znači trojku u najavi

Muškarci se lože na cure koje se lože na cure. To su naučili iz pornića. Žene uglavnom izbegavaju biseksualnce, premda priznaju da u njima ima naslućenja nesputane divljine koju samo neopredeljenost može da pruži. Štaviše, za neke biseksualac nije neopredeljen, već sveopredeljen i to ih loži. Super. Bravo. Divno.

Ipak, ukoliko ste od onih ljubomornih, samo pomislite. Polje opasnosti se upravo udvostručilo. Odjednom morate svoju dragu da čuvate od pogleda momaka, ali i devojaka. Odjednom svog dragog možete zateći da drugu. Naravno, ovo je ogavni kliše koji podrazumeva da su biseksualci po definiciji promiskuitetni, što nije tačno. Ipak, ukoliko ste u ovaj odnos ušli s potajnom željom za trojkom, pazite da se ne nasankate. To što vaš dragi ili vaša draga mogu da “igraju za drugi tim”, ne znači da su spremni da vam ispune sve luckaste fantazije.

Eto, sad ste upozoreni. Sad možete da odete na splav, napijete se i povatate se sa bogatim matorcem biseksualcem prevarantom ili njegovom biseksualnom sestrom svađalicom koja je prijateljica vaše bivše.


Vukodlak i vampirica su par iz snova koji se juri po krovovima velegrada posmatrajući vas dok spavate ili divljate po klubovima. Oslanjaju se na svoje super-moći i s obzirom na to da su zveri, baš ih briga – sve će vam kazati u lice!

Comments