Ovog vikenda, od 28. do 30 juna, u Topčiderskom parku, biće održan treći Organic Live Festival, jedini festival u ovom delu Evrope koji je posvećen promovisanju organske proizvodnje u Srbiji, izvorima održive energije i zaštiti životne sredine i zdravom načinu života.

Tim povodom na konferenciji za štampu održanoj danas u bašti “Miloševog konaka” Frejk Janmat, šef sektora za evropske integracije i ekonomska pitanja Delegacije Evropske Unije u Srbiji, istakao je da je Delegacija EU u Srbiji ponosni pokrovitelj ovog festivala, koji je uvršten u zvanični program Evropske nedelje održive energije (EU Sustainable Energy Week).

Janmat je istakao da je cilj Delegacije EU u Srbiji da pokrenu sve ljude da uzmu aktivno učešće u zaštiti obnovljivih izvora energije i životne sredine i povežu lokalne, regionalne i nacionalne aktere u oblasti energetike. Evropska unija je postavila tri cilja do 2020. godine u oblasti energetike: 20 odsto manje emisije štetnih gasova i smanjenja efekta staklene bašte, 20 odsto više obnovljivih izvora energije i da se 20 odsto od ukupno potrebne energije dobija iz obnovljivih izvora energije. Srbija je na dobrom putu, ali još mnogo toga treba da se uradi i na nacionalnom nivou kroz zakonodavnu zaštitu u oblasti energetske efikasnosti i modernizacije energetskog sistema, ali i na individualnom nivou svaki građanin može da se priključi inicijativi Organic Live Festivala i počne da štedi energiju, koristi obnovljive izvore energije, bira organsku hranu i štiti našu životnu sredinu.

IMG 1131 Organic Live Festival po treći put u Beogradu

Ovog vikenda, od 28. do 30 juna, u Topčiderskom parku, biće održan treći Organic Live Festival

Među prisutnim govornicima biće i Dušan Dinčić, predsednik opštine Savski venac, koja je takođe pokrovitelj festivala, i Divna Vučković – u ime Centra za promociju nauke Republike Srbije, koji će nizom zanimljivih akcija na festivalu svim prisutnima pokušati da na prijemčiv i zanimljiv način prikaže brojne tehnološke inovacije. Srđan Popović, regionalni direktor marketinga kompanije Imlek, jedine domaće kompanije koja je u svoj portfolio uvrstila organske proizvode, istakao je da je u Srbiji potražnja za organskim proizvodima veća od postojeće ponude i da jedna organska farma ne može da zadovolji sve potrebe naših sugrađana za organskim mlečnim proizvodima. To je veliki potencijal za domaću poljoprivredu.

Smiljana Novičić, u ime Turističke organizacije Srbije, istakla je značaj ovog festivala za razvoj kulturnog turizma prestolice, ali i obogaćivanje turističke ponude Srbije kroz promociju turizma po farmama. Važan segment festivala činiće i ulica organske i zdrave hrane na kojoj će svi posetioci moći da probaju najbolje organske proizvode iz Srbije. Pored toga, zahvaljujući Toyota centru Beograd, u parku će biti instaliran i trg hibridnih vozila gde će sugrađani moći da pogledaju i testiraju hibridna vozila i motore. Na jedinstvenoj solarnoj bini koja će se napajati isključivo pomoću solarnih panela, zahvaljujući domaćoj kompaniji “Solarni svet”, nastupiće veliki broj muzičkih bendova: Garavi sokak, Đura i mornari, Dejan Cukić i prijatelji, kvartet Nevski, Ničim izazvan i bend iznenađenja.

IMG 5283 Organic Live Festival po treći put u Beogradu

Važan segment festivala činiće i ulica organske i zdrave hrane na kojoj će svi posetioci moći da probaju najbolje organske proizvode iz Srbije

Energetska efikasnost biće prikazana gradnjom eko-kuće koja će biti izgrađena delom od elemenata stare gradnje, a delom od najnovijih građevinskih i izolacionih materijala. Zahvaljujući Biblioteci grada Beograda posetioci će moći i da uživaju u dobrim knjigama, a i da pogledaju neke od najlepših ekoloških filmova na sceni kod Starog platana. Za najmlađe posetioce biće organizovana besplatna dečija igraonica, lavirint od bala sena, dečiji hor RTS-a nastupiće u okviru muzičkog programa i još mnogo toga.

Comments