Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Dodela Oskara predstavlja najprestižniju dodelu filmskih nagrada na svetu. Iako se ove dodele pamte po fantastičnim filmovima i elegantnim toaletama, postoji i druga strana ove manifestacije. Šaljivi govori, zahvalnice, raznorazni upadi na scenu – samo su neki od događaja koje ćemo vam predstaviti danas.

“Golać”

Na dodeli Oskara 1974. godine, nag čovek je protrčao iza voditelja Dejvida Nivena (David Niven), koji se sjajno snašao u ovoj situaciji, našalivši se ovim događajem. Ime ovog “Golaća”, kako je kasnije dobio ime, jeste Robert Opel (Robert Opel), priznati slikar iz San Franciska.

Mali Oskarovci

Godine 1939. crtani film “Snežana i sedam patuljaka” ( Snow White and Seven Dwarfs) osvojio je nagradu za najbolji dramski film. Međutim, tada Akademija nije imala kategoriju za najbolji animirani film, tako da su im dodelili specijalnu nagradu. Njihov Oskar se sastojao od jedne velike statue i sedam malih, tako reprezentujući Snežanu i njenih sedam patuljaka.

Walt Disney sa Oskarom Osam nezaboravnih događaja koji su obeležili dodele Oskara

Volt Dizni sa specijalnim Oskarom

Hale Beri osvaja Oskara

Sidni Poatje (Sidney Poitier) bila je prva afroamerička osoba koja je osvojila Oskara i to davne 1963. godine. Tridesetdevet godina kasnije Hale Beri (Halle Berry) postaje prva žena afričkog porekla kojoj je uručena ova nagrada, za najbolju žensku ulogu u filmu “Bal čudovišta” (The Monstres Ball). Nesumnjivo je da je ovo bio jedan on najemotivnijih događaja u njenom životu.

Jednoruki sklekovi Džeka Palansa

Godine 1992, nakon 42 godine snimanja filmova u Holivudu, Džek Palans (Jack Palance) konačno je osvojio Oskara u 72. godini života. Kao dokaz svima da mu godine ne predstavljaju nikakvu prepreku, nakon što je izašao na scenu da preuzme svoju nagradu, prvo je uradio nekoliko sklekova na jednoj ruci. U inat svima!

 Velika četvorka

Godine 2007. Martin Skorseze (Martin Scorsese) osvojio je svoj prvi Oskar za film “The Departed”. Oskar su mu uručili njegova tri dobra prijatelja: Stiven Spilberg (Steven Spielberg), Džordž Lukas (George Lucas) i Fransis Ford Kopola (Francic Ford Coppola). Njih četvorica se smatraju najvećim umovima režije još od 1970. godine.

velika cetvorka1 Osam nezaboravnih događaja koji su obeležili dodele Oskara

Velika četvorka filmske režije

Čarli Čaplin osvaja počasnog Oskara

Godine 1972. Akademija je konačno nagradila jednog od najvećih umova komedije i režije ikada Čarlija Čaplina (Charlie Chaplin). Publika je nakon njegovog proglašenja aplaudirala čitavih 12 minuta, koje i dalje ostaju nepobijeni rekord.

carli caplin.jpg 1 Osam nezaboravnih događaja koji su obeležili dodele Oskara

Legenda filma

Stiže Supermen

Godine 1996. paralizovani Kristofer Riv (Christopher Reeve), koji je tumačio ulogu Supermena (Superman), prvi put se pojavio nakon nesreće na dodeli Oskara. On je najavio grupu filmova koji su u glavnom planu imali socijalnu poruku, umesto zarade filma.

supermen1 Osam nezaboravnih događaja koji su obeležili dodele Oskara

Supermen na sceni

Američko-indijanska devojčica

Godine 1973. američko-indijanska devojčica po imenu Sašen Litlfeter (Sacheen Litllefeather) odbila je da primi Oskar u ime Marlona Branda (Marlon Brando), za njegovu ulogu u “Kumu” (The Godfather), kao protest radi lošeg postupanja prema Indijancima u Americi. Rodžer Mur (Roger Moore), koji je bio prezenter, hteo je da vrati Oskara Akademiji, ali je opet bio odbijen. Ni dan-danas se ne zna gde se nalazi ova statua.

rodzer mur i indijanka Osam nezaboravnih događaja koji su obeležili dodele Oskara

Indijanka odbija Oskara


Marko Vukićević – Kritičar, filantrop, vodi se Šekspirovim citatom “All world’s a stage, and all the men and women merely players. They have their exits and their entrances and one man in his time plays many parts. As you like.”.

Editors choice