Pre nekoliko dana Sejs Notebom (Cees Nooteboom), jedan od najintrigantnijih savremenih evropskih pisaca, napunio je 80 godina života.

Rođen u Hagu 1933. godine kao Kornelis Johanes Jakobus Marija Notebom, ovaj pisac je oblikovao složeno, uzbudljivo i razgranato delo sačinjeno od nekoliko desetina romana, knjiga putopisa, pesama i eseja. Notebomova dela su prevedena na sve veće svetske jezike.

Notebom je dobio mnogobrojne holandske i međunarodne književne nagrade. Prilikom nominovanja za najveću književnu nagradu holandskog govornog područja 2004. godine, Notebomova proza ocenjena je kao najbolja holandska proza u poslednjih 50 godina, u pogledu umetničkog izraza, tematike i originalnosti.

Već nekoliko godina Sejs Notebom je jedan od najčešće pominjanih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Osim kao veliki pisac čija svaka knjiga donosi neku tematsku novost ili otkriva neko nedovoljno poznato lice savremenog sveta, Sejs Notebom je poznat i kao veliki svetski putnik koji je obišao gotovo sve krajeve sveta. O tome na poseban način svedoče i naslovi njegovih putopisnih knjiga: “Noć u Tunisu”, “Pariski moždani udar”, “Gorka Bolivija”, “Veče u Isfahanu”, “Berlinske beleške”, “Put u Santjago”, “Kralj Surinama”, “Notebomov atlas” ili “Hotel Notebom”.

SejsNotebom2 Osamdeset godina Sejsa Noteboma

Sejs Notebom

Notebom zvanično živi u Amsterdamu, ali putuje po celom svetu. U svom stanu u Amsterdamu, u zgradi koja potiče iz 1731. godine, Notebom je ove godine proveo ukupno 18 dana. Sve ostalo vreme, zajedno sa svojom suprugom, fotografom Simon Sasen (Simone Sassen), putovao je po Nemačkoj, Italiji, Španiji i Južnoj Americi. U južnoj Nemačkoj radio je na knjizi o svom ranijem hodočašću u Japanu. Jedno vreme je boravio u Veneciji. Najviše vremena u ovoj godini Notebom je posvetio putovanju po Južnoj Americi, gde je, između ostalog, predstavljao špansko izdanje svog novog romana “Pisma Posejdonu”. Na ovu turneju Notebom je krenuo iz Kolumbije, da bi preko Argentine, Urugvaja i Čilea, gde se danima vozio kroz Atakamu na severu zemlje, na kraju došao do Meksika.

“Poezija je suština svega”, rekao je Notebom u jednom nedavnom intervjuu. Na pitanje šta je on pre svega, romansijer, pesnik, esejist, putopisac ili putnik, Notebom je odgovorio:

– Ja sve to kombinujem. Moja proza ne bi bila ono što jeste bez mojih interesovanja. Poezija ide u srž stvari, pronalazi nove mogućnosti jezika, daje nam snagu da budemo precizni, a u isto vreme podrazumeva ogromnu slobodu mišljenja i izražavanja.

Notebom se, zahvaljujući svom impresivnom opusu, često suočava s pitanjem kako sve to uspeva, a da, pri tome, već decenijama sa istrajnošću najvećih putnika obilazi svet. Na takva pitanja Notebom uvek ima isti odgovor:

– Vreme je uvek tu, samo od vas zavisi šta ćete učiniti s njim.

U izdanju Arhipelaga objavljena su dva Notebomova romana: “Izgubljeni raj” i “Sledeća priča”. “Izgubljeni raj” je priča o slučajnom susretu dvoje nekadašnjih ljubavnika, o Evropi i Australiji, o nedokučivom svetu australijskih Aboridžina, kao i o neobičnom Projektu “Anđeo” u čast velikog engleskog pesnika iz 18. veka Džona Miltona (John Milton) i njegovog dela “Izgubljeni raj”. Glavna tema romana je ljubav koja je u svim kombinacijama nemoguća i neostvariva jer se ne može izbeći sveopšti nesporazum u modernom vremenu. Notebomovi junaci istražuju ljubav i tragaju za njom kao za velikim smislom i izazovom vlastitog života.
“Izgubljeni raj” je izuzetna priča o privatnim dramama našeg vremena i o nemirima koji ispunjavaju savremenog čoveka prisiljavajući ga da neprestano luta od mesta do mesta, od grada do grada, od kontinenta do kontinenta, od jedne do druge osobe, tražeći prizor ili trenutak izgubljenog raja u vlastitom životu. Notebom na vrhunski način prikazuje tu potragu za smislom i utehom. Evropska kritika je ovaj Notebomov roman ocenila kao “predivnu knjigu, elokventnu, majstorski sazdanu, sa angažovanim likovima i događajima” i kao delo koje “dotiče i duboke ideje i površnost modernog života”.

Junak Notebomovog romana “Sledeća priča” zaspao je u hotelskoj sobi u Amsterdamu, a probudio se u hotelskoj sobi u Lisabonu. Suočen sa događajem koji mu je promenio život, Notebomov junak na uzbudljiv način govori o stvarnosti i ljubavi, politici i kulturi, praznini i strasti svog i našeg vremena. Sledeća priča je roman o jednoj neobičnoj nekadašnjoj ljubavi koja se odigrala između Amsterdama i Lisabona. Svoje finale ova ukrštena ljubavna priča doživljava na plovidbi od Lisabona do Brazila i duž Amazona. Ovaj Nogtebomov roman je nesvakidašnja i otrežnjujuća knjiga u kojoj se iznutra preispituje savremena evropska kultura i u kojoj se na pronicljiv i uzbudljiv način govori o osnovnim elementima svakodnevnog života: od ljubavi do ljubomore, od strasti do očaja, od nežnosti do kazne, od prijateljstva do iskupljenja, od dosade do iskušenja, od potrebe za avanturističkim prevazilaženjem zadatog životnog kruga do predavanja rutini ili nužnosti. Sledeća priča je jedan od najčitanijih i najprevođenijih romana ovog velikog svetskog pisca i svetskog putnika.

Evropska kritika Notebomova dela poredi s Nabokovom (Владимир Владимирович Набоков), Kalvinom (Calvin) ili Kunderom. Uvek svoj i jedinstven, ovaj pisac nastavlja svoju životnu i stvaralačku odiseju. Ili kao što kaže naslov jedne njegove knjige putopisa: “Svet je putnik”.

 

Comments