Kao posledica toga nastaje hronična neispavanost i hroničan umor što bitno utiče na produktivnost, kreativnost. Vremenom to može odvesti i do ozbiljnih bolesti, jer zanemarivanje sebe nikad nije dobro rešenje. Sami sebi treba da budete prioritet jer ćete tek onda biti u stanju da se suočite sa svime što vas u toku dana očekuje.

Pravilo dva minuta

Ako vam je za određeni posao potrebno dva ili manje minuta da ga odradite, odradite ga odmah. Ako treba da pošaljete taj mejl, pregledate tu tabelu ili šta god da kratko traje, neka se nađe prvo na vašoj listi zadataka. Ovo jesu dosadni zadaci koje izbegavamo, a za koje smo svesni da kratko traju. Baš zbog toga ih nikad ne odradimo, pa sanduče ostane zatrpano. Prvo odradite te mini zadatke, pa nastavite sa svojim danom.

Planirajte obroke

Ovo je deo održavanja zdravog života koji se često zanemaruje. Nekada ste toliko u žurbi da samo hoćete da “strpate” nešto u sebe jer ste toliko gladni i to obično bude nešto nezdravo.

Sasvim drugačija je stvar ako planirate obroke unapred, pa čak i nedelju dana unapred. Kupite sve namirnice koje će vam biti potrebne za tu nedelju i onda ih planirano koristite. Pored toga što ćete imati mnogo zdravije navike u ishrani, osećaćete se bolje jer ispunjavate jednu veliku odgovornost prema sebi.

Naslovna fotografija: instagram/inpiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments