Kao prostor koji vas dočekuje čim uđete na vrata svog doma, predsoblje ponekad može biti magnet za nered. Lako je baciti jakne, cipele i torbe na pod odmah pored vrata ili ostaviti gomilu pošte i drugih papira na bilo koju površinu u blizini. Iako svi ovi predmeti definitivno pripadaju ulaznim vratima radi lakšeg pristupa, ako nemaju određeno mesto, vaš ulazak može brzo da se pretvori u haos.

Dobra vest je da vam nije potrebno mnogo stvari da biste održavali ulaz organizovanim, ali pomaže da imate nekoliko osnovnih stvari pri ruci. Ako želite da ovom malom, ali važnom delu vašeg doma date prolećnu reorganizaciju, preporučujemo vam nekoliko predloga koje će vaš hodnik održati čistim i sređenim.

Ovo su osnovne stvari koje su vam potrebne za čist i uredan hodnik

Stočić ili komoda

Ako se uvek žalite da nemate gde da odložite stvari kad uđete u svoj dom, ulazni sto ili komoda je neophodna investicija. Ovaj komad ne samo da će zadržati nered, već može služiti i estetskoj svrsi. Dodajte malu lampu da biste ulepšali prostor ili ukrasite sto uokvirenim slikama/fotografijama ili vazama punim cveća. Pojedine komode imaju fioke za dodatnu organizaciju ulaza, dok druge imaju prostor za korpe – obe su odgovarajuće opcije za skladištenje da stvari drže izvan pogleda i u redu.

Ako nemate mesta za sto, odvojite prostor na najbližoj komodi da držite one predmete za kojima često posežete kad izlazite ili odmah bacite kad uđete u predsoblje. Ukoliko živite u prostoru koji nema hodnik, odredite mesto na kuhinjskom pultu blizu ulaznih vrata za svoje osnovne stvari. Ne plašite se da koristite ono što imate!

Sveobuhvatna činija ili poslužavnik

Kad imate određenu površinu u hodniku, dodajte činiju ili poslužavnik za ključeve, naočare za sunce, novčanik i druge stvari koje treba da zgrabite pri izlasku iz stana. Umesto da samo bacate stvari na sto, stavite ih u činiju kako biste ih držali uredno i bili sigurni da ćete znati gde da tražite svaki put kad vam budu potrebne. 

Određeno mesto za cipele

Nije važno da li ste, kao i mi, osoba “bez cipela kod kuće” ili ne, želećete da imate određeno mesto za cipele pored ulaznih vrata. Par jednostavnih patika koje možete brzo da navučete kad dođe vreme da zgrabite poštu ili prošetate psa samo čini život lakšim. Isto važi i za vaš omiljeni par papuča – na taj način možete brzo da obujete nešto udobnije čim uđete u stan.

Imate nekoliko opcija za skladištenje cipela, a najbolja zavisi od vašeg prostora i koliko cipela želite da odložite. Možete jednostavno postaviti prostirku pored vrata za cipele na otvorenom ili pronaći stalak za cipele koji može da posluži ii kao komoda u hodniku. Ormari za odlaganje cipela mogu dobro da funkcionišu i za organizaciju malih ulaza, jer su uglavnom uski i drže cipele van vidokruga – plus izgledaju moderno. Druga opcija za držanje cipela u blizini i van vidnog polja je skladištenje cipela u korpama ispod vašeg stola u hodniku. Da biste ih zaista sakrili, preporučujemo da pronađete korpu sa poklopcem.

Čiviluk

Savršeni za kačenje ključeva, torbi i vanjske odeće, čiviluci predstavljaju idealan način da obližnjem zidu date određenu namenu. U zavisnosti od toga koliko stvari treba da okačite, možete se odlučiti za pojedinačne zidne kuke, koje su dostupne u različitim stilovima i završnim obradama, ili investirati u zidnu policu sa više kuka. Neki takođe uključuju otvore za skladištenje pošte ili otvorenu policu, što je odgovarajuće mesto za izlaganje male biljke, uokvirene slike ili čak aroma difuzera od trske kako bi vaš ulaz mirisao sveže.

Mala korpa za reciklažu

Količina neželjene pošte zna da bude zapanjujuća, pa nije loše da držite malu kantu za reciklažu odmah pored vrata da možete lakše da je se rešite. Nema potrebe da dozvolite da se neželjena pošta gomila ako se s njom pozabavite odmah kad uđete (čuveno pravilo: ako vam je potrebno nešto da uradite za manje od jednog minuta, uradite to odmah). Umesto da bacite na kuhinjski sto, kanta za smeće blizu vrata je mnogo bolja opcija.

Ogledalo

Uvek je lepo obaviti poslednju “kontrolu” pre nego što izađete napolje, a ogledalo na ulazu je savršeno za popravku kose i šminke u poslednjem trenutku. I ne samo to, ogledalo će takođe reflektovati svetlost i učiniti da vaš ulazni prostor izgleda malo svetlije i veće. Postavite ogledalo direktno na komodu ili iznad nje za savršenu završnicu. Bonus poeni ako pronađete ogledalo koje uključuje i kuke za kačenje.

Pročitajte i ovo: 7 ključnih saveta da svoj dom oplemenite umetnošću

Naslovna fotografija: instagram.com/saremmy

Nikola Gudelj

Comments