Način na koji privlačnost funkcioniše među ljudima nije logičan, ponekad je smešan, pa i tužan. Površni smo – gledamo nečiju fotografiju na profilu za upoznavanje, ili gledamo nepoznatu osobu u kafiću, procenjujući njen izgled i odeću, prema kojoj pretpostavljamo kakav društveni status ima ta osoba. Možda to radimo i nesvesno. Kada stupimo u razgovor, tražimo podudarnosti – muzički ukus, hrana, ljubimci, hobiji, karijera.

I, na kraju, da li nam nečija interesovanja, izgled i društveni status zaista ukazuju na osobine partnera? Na to kakva će ta osoba biti u vezi? Kako ćete se osećati pored nje? Možda, ali ne onako kako mislite. Fizička privlačnost je povezana sa manjom posvećenošću u odnosima i kraćim trajanjem veze, a kod muškaraca sa većom verovatnoćom prevare, manjom podrškom u partnerskim interakcijama i nižim zadovoljstvom u vezi – sugerišu istraživanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Dakle, ovi kriterijumi ne ukazuju na osobine partnera koji će biti veran, privržen, emocionalno stabilan, posvećen, kooperativan, otvoren, savestan – a to su osobine ljudi koji imaju bolje i zdravije odnose.

Emocije i transakcija

Da je ljubav transakcija, bili biste srećni sa bilo kojom osobom koja je fizički privlačna i materijalno obezbeđena, jer vam pruža status i materijalnu korist i sigurnost. Postoje takvi odnosi i niko ne može reći da su loši, ili nepošteni – međutim, niko ne može reći ni da tu ima ljubavi, jer ljubav je emocionalna veza, koja se gradi i neguje i koja propada kada u nju ne ulažete. Osobine partnera koje će dovesti do negovanja i održavanja ljubavi – ljubaznost, obzirnost, strpljenje, saradnja – daće vam osećaj da ste važni i voljeni. Partner koji je otvoren i savestan pokazaće da je spreman da ulaže uodnos i da se trudi da sagleda vašu perspektivu i da vas razume i prihvati takve kakvi ste. Sa emocionalno stabilnom osobom osećaćete se sigurnije nego sa nekim ko odlično zarađuje.

Iako možda ne postavljate sebi svesno pitanje da li će ta osoba biti tu za vas, nešto u vama želi to da zna, jer imate potrebu da se osećate bezbedno – jer to je osnovna ljudska potreba.

Pročitajte i ovo: Osobine koje ga apsolutno diskredituju kao partnera

Osobine partnera za dugoročne odnose

Pristupačnost

Da li osoba koja vam se sviđa, ili koju razmatrate iz bilo kojih drugih razloga pokazuje osobine partnera koji će biti tu za vas? Kada se suočite sa krizom, da li će pobeći i odustati, ili će pokazati podršku i brigu? Pristupačan partner će ostati uz vas i kad postane teško.

Ova osobina bi mogla da se pokaže u ranoj fazi zabavljanja – izašli ste na sastanak i sve vreme brinete da li ste ostavili uključen šporet i kada mu kažete zašto ste zabrinuti, on predlaže da vas odveze do kuće, da proverite. I ne ljuti se što mu kvarite provod i planove, već pokazuje brigu, suočava se sa problemom i nastoji da ga reši na najpraktičniji način. To je jedna od najboljih muških osobina i ako je izražena, to ukazuje na osobu koja ima i druge osobine partnera sposobnog za ulaganje i brigu o vama, vašem odnosu i sutradan, o porodici i deci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Osobine partnera – reagovanje i empatija

Kada potencijalni partner reaguje na vas, pokazuje da su mu vaša osećanja i potrebe važni, spreman je da se prilagođava i pravi kompromise i ne očekuje da mu se podredite i da se stvari odvijaju kako je on zamislio. Osobine partnera koji reaguje se pokazuju kroz empatiju, postavljanje pitanja o tome šta želite i kako se osećate i nastojanje da izbegne ili promeni ono što vam smeta.

U ranoj fazi odnosa, to bi moglo da se odvija tako što i pomenete da vam se ne sviđa nešto što je rekao ili uradio (da vas je to uplašilo, zbunilo, povredilo), a on se ne brani i ne uverava vas da preterujete, već nastoji da shvati šta vas je pogodilo i da to koriguje. Ovo je sposobnost ključna za lični rast i razvoj – decenijska istraživanja pokazuju da su partneri koji reaguju spremni da se vremenom razvijaju, sazrevaju i poboljšavaju, dok oni koji ne reaguju, koji odbacuju vaša osećanja i potrebe i brane se, jer ih doživljavaju kao optužbu, imaju tendenciju da stagniraju i da vremenom nazaduju.

Prisustvo i uključenost

Osoba koji se angažuje, prisutna je i posvećuje vam punu pažnju, jasno vam pokazuje da ste joj važni i ima osobine partnera koji je brižan i zaštitnički raspoložen – ali nije posesivan, već zainteresovan. Kad počnete da se viđate sa nekim, ukoliko svoju pažnju deli između vas i telefona, to bi mogla da bude ozbiljna crvena zastavica. Obratite pažnju na male stvari – gledanje u oči, pažljivo slušanje, postavljanje pitanja, smeh – istraživanja pokazuju da parovi koji u malim stvarima i trenucima obraćaju jedno na drugo punu pažnju, imaju veću šansu da razviju stabilne odnose u kojima ostaju godinama.

Kada tražite nekog na duge staze, odbacite spisak standarda koji određuju visinu, boju očiju, materijalni status i tražite osobine partnera koje ukazuju na osobu koja će biti uz vas, kojoj ste važni i pored koje ćete se osećati prihvaćeno i voljeno zbog onog što jeste.

Pročitajte i ovo: Tri osobine ličnosti na koje treba da obratite pažnju kada upoznajete nekog novog

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments