Sedim juče sa Ksenijom i pričamo o feminizmu. Naravno, proklinjemo ga, jer zahvaljujući istom, sada moramo da budemo uvek informisane o najnovijim stvarima, upućene u modu, upućene u akademski deo nadgradnje, u najnovija dešavanja na bilo kojoj, manje ili više, popularnoj sceni. Moramo da budemo sasvim dovoljno uključene u modu, da izgledamo poželjno i dobro, ali nikako onoliko da bismo dragim gej dečacima uzeli spot light. Moramo i želimo da imamo mišljenje o svemu, moramo da budemo sposobne da žongliramo nesigurnostima, koje smo dobro prikrile i ličnošću koju pokazujemo drugima.

Moramo uvek da držimo do sebe, moramo da budemo dobre devojke, dobre prijateljice, dobre radnice, dobri studenti, da usput naučimo da kuvamo, budemo besprekorno izdepilirane, besprekorno isfenirane, uvek sa sasvim dovoljno šminke, u zavisnosti od prigode. Očekuje se da smo SVE, i niko nas ne pita da li smo se umorile. Proklinjemo svaku od upravo navedenih stavki i onda se zasmejemo i obe prokomentarišemo: “A zamisli da ne smeš da kažeš svoje mišljenje, da ne smeš da se obrazuješ, da ne smeš da postojiš?” I, tada shvatimo koliko smo srećne što nas društvo tera i uči da budemo jake, sposobne, svoje. Kada sam otpratila Kseniju, razmišljala sam o svemu o čemu smo pričale i, iz nekog razloga, pomislila sam na prevaru, taj šamar koji zalepi svačije dostojanstvo za zemlju, dok glava zvoni u magnovenju od neverice da se upravo dogodila. Pomislih, šta je to što tera tu modernu, samosvesnu ženu da ostane uz čoveka koji ju je izigrao i ponizio? Zašto ostaje pored nekoga ko je ne ceni, tj. nekoga ko je izabrao nagon preko suštine? Bez puno istraživanja, ali sa dosta pretpostavke, verujem da su razlozi (ili bar neki od njih) sledeći:

Strah od samoće

Kada vas momak/muž prevari sa nekim ko je, po vašem mišljenju, lepši, zgodniji, uspešniji, bolja prilika, zanimljiviji… Neminovno je da se nećete osećati kao da vredite dovoljno da vas neko pogleda ponovo. Logično je da ćete se osećati loše, ponekad izrađeno, nezadovoljno, neispunjeno. Ovakvo raspoloženje, često (usled velikog manjka samopouzdanja) može da dovede do takvog hroničnog razmišljanja. Tačnije, možete se dovesti u situaciju da sebe toliko ponižavate, da posle određenog vremena prestanete da verujete da i zaslužujete nešto bolje. Tada, strah postaje lepak za vezu, on prilepi napuklu vezu i tako je održava dok ne napukne ponovo. Čini mi se, a možda i grešim, da su žene više uplašene samoće nego muškarci. Možda zato što je suficit žena porastao? Možda zato što nas materinski instinkt navodi da želimo da za nekoga brinemo i marimo ceo život? Možda zato što smo nežnije? Ne znam. Usamljenost jeste strašna, ali se sve da prebroditi. Istina je da, bez obzira što smo daleko dogurale u svemu što smo postale, žene i dalje osećaju da im je potreban muškarac koji će ih štititi. I u tome nema ničega loše. Pogrešno je verovati da same ne umemo da zaštitimo sebe. Umemo. Samo će muškarac to uraditi malo drugačije. Razmislite: da li je vredno ostati pored nekoga ko je na kocku stavio sve zbog trenutka? Iz mog ugla ovo samo znači da će vas uvek stavljati na drugo mesto ispred svojih prohteva. A koliko je zahvalno živeti tako – sami odlučite.

SLIKA1 Ostani uz svog čoveka? (1. deo)

Ako ćete sa partnerom koji vas je prevario moći da ovaj stadijum dostignete ponovo, oprostite mu

Finansije

U braku ili vezi, vremenom, novčanici počinju da se stapaju i navika da je nečiji dodatni novac tu, teško nestaje. Pomisao da će vam životne navike opasti u kvalitetu ume da bude zastrašujuća, ali, ako ćete pravo – zašto ste se toliko oslanjali na svog partnera uopšte? Divno je što je on džentlmen koji vam nije dozvoljavao da platite u restoranu, da platite letovanje ili šta god treće, ali bi još lepše bilo da imate svoju platu. Što se mene tiče, ako pored varalice ostajete samo zbog finansija, niste ništa bolji od njega i zaslužujete jedno drugo.

Niko nije savršen

Afera, doduše, ne mora da bude razlog za prekid odnosa. Naravno, u većini slučajeva se ispostavlja da jeste, ali, ako se na stvari ne gleda kroz crno-belu prizmu događaja, možda može nekome da se i progleda kroz prste. Imali ste težak period? Dosta ste se svađali? Niste upražnjavali odnose predugo zbog uzajamnog emotivnog nezadovoljstva u odnosu na ovo drugo? Počeli ste da se udaljavate? Prevara je nekada više nego logičan sled događaja. Ono što, nekada, može da se dogodi je da vas ovaj čin dodatno zbliži i da shvatite da bez svoje bolje polovine ne možete i da ste napravili grešku. Na sve to bi valjalo dodati i ideju po kojoj bismo morali da naučimo da živimo “niko nije nepogrešiv, a greške se dešavaju”. Zavisi koliko ste spremni da nešto previdite, da sa nečim živite, da nešto zanemarite. Sve je do debljine obraza.

Izgubite partnera – izgubite prijatelje

Društveni krug u kom ste se kretali će vrlo verovatno početi da se sužava i vremenom će, možda, iz vašeg života nestati ljudi za koje ste verovali da će zauvek biti uz vas. Oni će se prikloniti varalici, vašoj jačoj polovini koja je postupila kao najslabija karika jakog lanca. I, naravno, ovako nešto će vas pogoditi i povrediti i u silnom bolu i razočaranju nećete znati da li da se sekirate oko toga što vas je on prevario ili što ste sve ovo vreme bili okruženi lažnim ljudima, tim poluosobama i izgovorima za prijatelje. Ono što ću vam ja reći je – ako nisu ostali uz vas, znači da nikada nisu ni bili uz vas. I, ono što moramo da naučimo da radimo kako bismo se psihički spasli od brojnih klopki je –  kao što sa nameštaja uklanjamo prašinu, da tako iz svojih života uklonimo i ljude-moljce, te osobe koji nam jedu živote neprimetno. Vaši pravi prijatelji će vam uvek biti prijatelji, nezavisno od toga ko vam je momak, muž ili kog ste društvenog statusa.

Osim primera koje navodimo, verujem da postoji još mnogo i trudićemo se da ih otkrijemo, kako bismo jedni drugima pomogli da budemo dalje jači. U čekanju narednih redova i razloga, razmislite i vi o vašim. Slobodni ste da nam ostavite sugestije i vaše mišljenje, sigurna sam da će svima biti od pomoći.


Emilija Cvijanović prezire predrasude, ograničenost i nepoštovanje različitosti. Uvek je blizu, preblizu ivice koja deli realnost i maštu. Potpuni je rob estetskih uspeha i, što je najvažnije, u večitoj je potrazi za prožimajućom ljubavlju.

Comments