Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Ovako to rade uspešni ljudi: David Mitchell, nema ideja bez ljubavi i mašte

Ovako to rade uspešni ljudi: David Mitchell, nema ideja bez ljubavi i mašte

Književni kritičari ga nazivaju mađioničarem savremene fikcije, a na britanskim i američkim univerzitetima studenti književnosti i filologije organizuju diskusije o njegovim delima analizirajući ih uzduž i popreko u pokušaju da otkriju tajne zanata Dejvida Mičela (David Mitchell), pisca avanturističke naučne fantastike čija su dela bestseleri širom Evrope i Amerike. Ako vam njegovo ime ne zvuči poznato, prva asocijacija je film “Atlas oblaka” (Cloud Atlas), osmišljen prema istoimenoj Mičelovoj knjizi, koji ovih dana okupira i domaća biskopska platna.

Slika 1 Dobrog pisca uvek krasi i neizostavni sarm Ovako to rade uspešni ljudi: David Mitchell, nema ideja bez ljubavi i mašte

Dobrog pisca obično krasi i neizostavni šarm

Iako je Dejvid sve popularniji, najvažnije mu je, kako kaže, da se ne uznese, jer smatra da to može negativno da utiče na njegovo stvaralaštvo i da mu odmogne u razvoju njegovih filozofskih i humanističkih ideja, koje suptilno želi da prenese na čitalaštvo kroz svoje romane. On veoma ozbiljno shvata svoj posao i posvećen je tome da savremenoj publici pruži nešto orginalno i smisleno, što je za bilo kog pisca sve teži i teži posao u eri ekspanzije lakih štiva za plažu, uglavnom seksi ljubića i petparačkih krimi vikend romana. Kada se većina oslanja na te vrste popularne književnosti, ozbiljan pisac ima pred sobom težak zadatak da slojevito i kompleksno štivo približi prosečnom čitaocu. Zato Dejvid inspiraciju pronalazi u druženju sa svojom decom: “Najsrećniji sam kad provodim vreme sa svojom decom. Pre neki dan smo skakali na trambolini uz muziku i to je definitivno bio najsrećniji trenutak mog dana”, priča Dejvid za britanski “Guardian”.

Slika 2 Dejvid je uvek pomalo u oblacima Ovako to rade uspešni ljudi: David Mitchell, nema ideja bez ljubavi i mašte

Dejvid je uvek pomalo u oblacima

Dejvid smatra da njegovo pisanje ne bi bilo tako zanimljivo da nema decu. Oni mu pomažu da pročisti tunele mašte koji su se vremenom zapušili i zaprljali. Kako kaže, najznačajnija za stvaralački naboj je ljubav iz koje dolazi snaga i moć za prevazilaženje svih prepreka. “Ljubav je kao kada u mrklom mraku pronađete potreban ključ koristeći samo čulo dodira”, objašnjava Dejvid. Iako je postmodernista i pripada grupi eksperimentalnih pisaca koji se poigravaju sa jezikom stavljajući ga u funkciju dočaravanja naučno-fantastičnog konteksta, njegovi su romani daleko od nerazumljivog, pretencioznog štiva. Naprotiv, Dejvidova dela su puna ljudskosti i topline u tim alternativnim svetovima i dimenzijama iz kojih bi trebalo da naučimo nešto.

Slika 3 Dejvid voli da bude okruz en prirodom Ovako to rade uspešni ljudi: David Mitchell, nema ideja bez ljubavi i mašte

Dejvid voli da bude okružen prirodom

Dejvid je oduvek želeo da postane pisac. U mladosti je strašno mucao te se oslanjao na pisanje trudeći se da manjak samopuzdanja i nekomunikativnost prikrije ćutanjem i osamljivanjem. To možda nije bilo dobro za njegov društveni život, ali se višestruko isplatilo u pogledu introspekcije, razvoju ideja i mašte. Svi koji ga znaju kažu da je i dan danas izuzetno povučen, ali vrlo ljubazan čovek i dobar prijatelj. Njegova prava priroda vidi se tek kada je prenese na papir. Dejvidova književna karijera počela je kada se iz Londona preselio u Japan i sudario sa sasvim drugačijim svetom i sasvim drugačijom kulturom koju je trebalo otkriti i razumeti. Japan je bio ta prekretnica koja je odredila Dejvidov život u stvaralačkom i životnom smislu. Osim što se ozbiljno posvetio pisanju, Dejvid je u Japanu sreo i ljubav svog života, svoju ženu Keiko sa kojom bira da živi povučeno u potpunoj posvećenosti porodici i pisanju.

Slika 4 Dejvid odgovara na pitanja u vezi sa Atlasom oblaka u Bi Bi Si ju Ovako to rade uspešni ljudi: David Mitchell, nema ideja bez ljubavi i mašte

Dejvid u Bi-Bi-Si-ju daje intervju u vezi sa “Atlasom oblaka”

Izvori fotografija: 2.bp.blogspot.com, thevarsity.ca, 4.bp.blogspot.com


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Editors choice